Index Vakbarát Hírportál

Kiáll a demokratikus értékek védelme mellett Trump budapesti nagykövetjelöltje

2018. május 10., csütörtök 14:20 | aznap frissítve

Az amerikai és demokratikus értékek védelméért is dolgozni fog David B. Cornstein, akit Donald Trump jelölt az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. A szenátus külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán a nagykövetjelölt külön kiemelte a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a vallásszabadságot.

A CEU-t mindkét országnak fontos intézménynek nevezte. Mint mondta, ebben a kérdésben arra fogja kérni a magyar kormányt, hogy gondolja át újra, és engedje működni az egyetemet.

A meghallgatásról először beszámoló Hvg.hu azt is kiemelte, hogy Bob Menendez demokrata szenátor azt kérte Cornsteintől, hogy tolmácsolja Orbán Viktornak, hogy az Oroszország elleni szankciók kérdésében tartania kellene magát az uniós állásponthoz, erre a nagykövetjelölt ígéretet tett.

Cornstein a nyitó nyilatkozatában az antiszemitizmus erősödése elleni küzdelmet is fontos céljának nevezte Magyarországon és Kelet-Közép-Európában. Azt mondta, hogy együtt dolgozik majd a zsidó szervezetekkel, más vallási közösségekkel és a magyar kormánnyal, hogy a zsidó közösség biztosan biztonságban érezhesse magát.

Viszont amikor az egyik republikánus szenátor arra kérdezett rá, tudja-e, ki volt Raoul Wallenberg, arra nemmel válaszolt.

A biztonsági és a gazdasági együttműködést is előre akarja mozdítani a két ország között. Azt mondta, hogy Orbán Viktor alatt Magyarország gazdasága nagyon jól teljesít. Szerinte az Egyesült Államok Magyarország legnagyobb EU-n kívüli befektetője, de van még tér az amerikai cégek előtt a bővítésre.

Cornstein 78 éves, New York-i üzletember. A nagyszülei apai ágon Oroszországból, anyai ágon pedig Magyarországról érkeztek az Egyesült Államokba. A meghallgatáson azt mondta, hogy az egyedüli nagyszülője, akit ismert, a magyar Sarah volt.

Cornstein gyakorlatilag az egész életét a New York-i üzleti életben töltötte, számos tőzsdén jegyzett cégnek volt elnöke, vezérigazgatója. Vagyonát a szülei húszezer dolláros megtakarításából alapozta meg az ékszerkereskedelemben. Itt írtunk róla korábban>>>

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok