Index Vakbarát Hírportál

Béke lámpása-díjat kapott Angela Merkel

2018. május 12., szombat 15:18

Erőfeszítésekre hívott fel a béke érdekében egy esetleges közel-keleti háború veszélye miatti világméretű aggodalmak tükrében Angela Merkel német kancellár szombaton Assisiben, amikor átvette a ferences szerzetesrend Béke lámpása-díját, írja az MTI.

Ezt a díjat olyanok kapják, akik elkötelezik magukat a népek közötti békés együttélés elősegítésére. Enzo Fortunato, az Európa védőszentjéről, Assisi Szent Ferencről elnevezett bazilika sajtóosztályának vezetője szerint Merkelt a szíriai menekültek befogadásában és támogatásában kifejtett erőfeszítéseiért tüntették ki a Béke lámpása-díjjal.

A békéhez és kiengesztelődéshez vezető út többnyire csak nagy erőfeszítéssel és kitartással járható. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy jól meg van világítva előttünk. Ha így volna, az emberek talán nem tévednének folyton-folyvást le róla

- mondta Merkel, miután átvette a díjat.

A német kancellár ugyanakkor ennél konkrétabban is fogalmazott a békét fenyegető aktuális kérdésekről. Mint mondta, figyelemmel kísérik a közel-keleti események és az Izrael és Irán közötti viszony alakulását, abból kiindulva, hogy Izrael biztonsága Németország állami politikájának része. Szerinte az Egyesült Államok kilépése az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból jelentősen bonyolítja a helyzetet a térségben. Úgy vélte, a szíriai válság megoldása mindenkitől politikai erőfeszítést kíván, hogy a korunk legrosszabb humanitárius válságát megszenvedő szíriai lakosságnak a remény fénysugarát adhassuk.

A díjátadáson jelen volt mások között Paolo Gentiloni ügyvezető olasz miniszterelnök, Romano Prodi egykori olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke, valamint a kolostor tiszteletbeli vendége, a díj előző, 2016-os kitüntetettje, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

A ferences rendnek ezt a díját többek között megkapta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök (2008), 1981-ben Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója, volt lengyel elnök (1981), továbbá a dalai láma (1986), Jasszer Arafat néhai palesztin vezető (1990) és Mahmúd Abbász jelenlegi palesztin elnök (2014), Simon Peresz volt izraeli elnök (2013), Kalkuttai Szent Teréz (Teréz anya -1986) és három pápa, Szent II. János Pál (1986), XVI. Benedek (2011), valamint a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa.

Rovatok