Index Vakbarát Hírportál

21 éves csecsenföldi születésű fiatal volt a párizsi késes merénylő

2018. május 13., vasárnap 08:47

Ahogy arról beszámoltunk, egy férfi késsel a kezében őrjöngött Párizs belvárosában. A férfi Allahu akbar kiáltással esett neki áldozatainak, a rendőrség végül lelőtte. A férfinek így is sikerült egy embert megölnie, és négyet megsebesítenie, kettőt közülük súlyosan.

A francia média vasárnap reggel rendőrségi és ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó egy 21 éves, csecsenföldi születésű férfi volt, akit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatás céljából előállították a támadó szüleit, írja az MTI. 

A késelő áldozata egy 29 éves férfi volt. Egy 34 éves férfi és egy 54 éves nő súlyosan megsérült, míg egy 26 éves nő és egy 31 éves férfi könnyebben.

A BBC azt írja, az elkövetőt nyilvántartották a francia hatóságok, mint aki nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő ezt később megerősítette, azt mondta, a listára azért került fel, mert ismerősei között volt olyan, aki részt vett a szíriai harcokban, de emellett büntetlen előéletű volt.

A Guardian szerint néhány hónappal ezelőtt ráadásul a férfit ki is hallgatták a francia hatóságok, a férfi barátja feleségének szíriai útja miatt. A támadó neve Khamzat Azimov, a francia sajtó szerint egy strasbourgi egyetemen tanult és Párizsban lakott szüleivel.

A merénylet a francia főváros előkelő, turisták által gyakran látogatott belvárosi negyedében, az operaház közelében történt, ahol számos népszerű étterem, kávézó és patinás üzlet van. Egy szemtanú szerint a férfi a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, az kiáltozta, hogy őket is megöli. A rendőrök előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, majd kénytelen voltak fegyvert használni.

A terrortett elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált állítására bizonyítékkal, sem pedig részletekkel az elkövetőről, csupán annyit közölt róla, hogy a szervezet "katonája". Az Iszlám Állam ezt a kifejezést gyakran használja propaganda célból akkor is, ha semmi köze az elkövetőhöz.

Rovatok