Index Vakbarát Hírportál

Iránban nyolc embert ítéltek halálra a tavalyi terrorakciók miatt

2018. május 13., vasárnap 11:07

Nyolc embert ítéltek halálra vasárnap Iránban a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen tavaly elkövetett, 18 ember életét követelő merényletek miatt.

A teheráni forradalmi bíróság hét tárgyalási nap után hozta meg az ítéletet. Músza Gazanfarabi, a törvényszék vezetője szerint az elítéltek húsz napon belül fellebbezhetnek a legfelsőbb bíróságon.

A bírósági ítélet szerint a vádlottak segítették a merényletek öt elkövetőjét. Az elítélteken kívül még további tizennyolc vádlottja van a terrorcselekményeknek.

Az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum épületét tavaly június 7-én támadták meg öngyilkos merénylők. Tizennyolcan meghaltak, több mint ötvenen megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. A támadások után a hatóságok több tucat gyanúsítottak vettek őrizetbe. 

Az iráni Forradalmi Gárda azzal vádolja a rivális Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat, hogy közreműködtek a támadások megszervezésében. Az áldozatok hozzátartozóinak keresetét az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia ellen később tárgyalják.

(MTI)

Rovatok