Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést kaphatnak a Nagy-Britanniából kitoloncolt uniós állampolgár hajléktalanok

2018. május 13., vasárnap 13:27

Brit jogi szakértők szerint kártérítésre számíthatnak a Nagy-Britanniából hajléktalanságuk miatt kitoloncolt külföldi EU-állampolgárok. A BBC vasárnapi tévériportja szerint a brit ügyvédi irodák 45 olyan felperes ügyét készítik elő bírósági tárgyalásra, akiket azért utasítottak ki az országból, mert a szabad ég alatt aludtak.

A BBC szerint csak a tavaly májusig eltelt egy évben 698 hajléktalan külföldi EU-állampolgárt vettek őrizetbe és távolítottak el az országból a bevándorlási hatóságok. A megkeresett jogi irodák szerint az általuk felkarolt ügyfelek mindegyike több ezer font kártérítésre tarthat igényt.

A műsorban megszólalt egy litván állampolgár, akinek volt munkája, de 2016-ban hajléktalanná vált, miután kilakoltatták bérelt londoni ingatlanából. A hatóságok 19 napra őrizetbe vették, és elrendelték kitoloncolását. Az illető 9 évig élt törvényesen Nagy-Britanniában. Fellebbezett a döntés ellen, és végül nyert; később tízezer font (csaknem 3,6 millió forint) kártérítést kapott.

A brit belügyminisztérium vasárnap közölte a BBC-vel, hogy azóta felhagyott a hajléktalan külföldi EU-állampolgárok őrizetbe vételével és kitoloncolásával. A gyakorlatot a londoni felsőbíróság már tavaly decemberben törvénysértőnek minősítette és betiltotta. A végzés szerint diszkriminációnak minősül, ha külföldi EU-állampolgárokat – akik egyébként nem követtek el bűncselekményt – a hatóságok csak azért köteleznek távozásra Nagy-Britanniából, mert nincs hol lakniuk.

A decemberi határozat előtt beterjesztett érvelés szerint az utcákon alvó hajléktalanok száma 2010 és 2015 között országszerte 55 százalékkal, Londonban 91 százalékkal nőtt. A közép- és kelet-európai EU-állampolgárok a közterületeken éjszakázó külföldi uniós hajléktalanok tíz százalékát tették ki 2007-ben, de 2016-ra az arányuk meghaladta az egyharmadot.

Korábban az Európai Bizottság is megkérdőjelezte a brit belügyminisztérium kitoloncolási gyakorlatát, azzal érvelve, hogy az uniós állampolgároknak jogukban áll más EU-országokban élni, függetlenül attól, hogy hajléktalanok-e vagy sem.

(MTI)

Rovatok