Index Vakbarát Hírportál

Apjától féltette az életét a nyomtalanul eltűnt dubaji hercegnő

2018. május 15., kedd 19:38

Apámat kizárólag a hírneve érdekli, ennek megvédéséért akár embereket is ölne. Ez a videó megmentheti az életemet. Ha ezt a videót nézed, az nem jelent jót. Vagy halott vagyok, vagy valami rossz dolog történt velem.

- ezt Latifa al-Maktum, az Egyesült Arab Emírségek hercegnője mondta apjáról, Dubaj uralkodójáról, az Emírségek egyszemélyi miniszterelnökéről és alelnökéről egy videóüzenetben, mielőtt nyoma veszett. Az elmúlt évek egyik legbizarrabb eltűnése sokkal mélyebb problémákra mutat rá, mint egy megromlott apa-lánya kapcsolat.

Latifa február 24-én szökött meg édesapjától, Mohammed bin Rashid al-Maktumtól. A szomszédos Ománba lépett le állítólag egy finn barátnőjével, akivel ejtőernyőzni szokott. A Daily Beast cikke szerint egy francia küzdősport-oktató vitte őket jetskivel a nemzetközi vizekre, ahol egy korábbi francia kém juttatta el a két nőt egy amerikai hajóra, onnan pedig az indiai Goa szigetre. A tervek szerint Latifa innen tervezett az Egyesült Államokba utazni és politikai menedékjogot kérni. A történet pedig innen vett egész bizarr fordulatot.

Nyolc napja voltak az Indiai-óceánon, a két nő és a francia kém mellett három filippínó, akik a hajó legénységét alkották. Aztán március negyedikén egyszer csak lecsapott rájuk egy emírségekbeli-indiai közös katonai alakulat, tele maszkos, könnygázgránátos harcosokkal, öt, rakétákkal és más fegyverekkel felszerelt hadihajóval, továbbá egy helikopterrel. A rajtaütést állítólag Latifa édesapja, Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk rendelte el, és többen látták, ahogy a nőt gumicsónakba teszik. A Human Rights Watch emberjogi szervezet a Emírségekkel nagyon kritikus Detained in Dubai (DID) segítségével felszólította az Arab Emírségeket, hogy közöljék, hol tartózkodik jelenleg Latifa, de azóta sem kaptak választ.

Az egész eset egyik kulcsszereplője az említett Detained in Dubai, amelyet Dubajban korábban bebörtönzött emberek hoztak létre, köztük egy gyilkosság miatt elítélt férfi és egy korábbi bankár, akit állítása szerint 22 hónapra elzártak, majd folyamatosan kínoztak koholt vádak alapján. Így elsőre úgy tűnhet, hogy egy ártatlan nő kálváriájáról van szó, de az állítólagos francia kém volt felesége egészen másként ismeri a sztorit.

Helene Jaubert, az állítólagos francia kém és korábbi titkos ügynök, Herve Jaubert felesége a Daily Beastnek egészen 2010-ig visszamenőleg mutatott emaileket arról, hogy volt férje és a Detained in Dubai (DID) vezetője, Radha Stirling éveken át tervezték, hogy megszöktetik Latifa hercegnőt,

azonban nem a nő szabadsága, hanem a pénz miatt.

A tervek szerint a szöktetés után 3 millió dollárt követelt volna Latifa az apjától, különben mindent elköp róla a médiának.

Nem Latifa az első, aki szökéssel próbálkozott a családban. A Daily Mail szerint a nővére, Samsza al-Maktum 2001-ben szökött meg édesapja angliai birtokáról, de két hét után Cambridge-ben elfogták, és akarata ellenére rögtön hazaröptették Dubajba. Latifa elmondása szerint egy évvel később ő is igyekezett segítséget találni testvérének, de Omán határában elkapták, és akarata ellenére őt is hazahurcolták Dubajba. A fiatal nőnek emiatt hisztérikus rohamai lettek, amik miatt kórházba vitték, egy héten át nyugtatókkal tömték, hogy aztán három év négy hónapra börtönbe zárják.

Visszatérve Jaubert-re, a férfi 2010-ben írt egy könyvet Escape from Dubai (Menekülés Dubajból) címmel, amiben leírta, hogy az Emírségek kormánya sikkasztás vádja miatt házi őrizetbe vette, de ő burkát húzva, nőnek öltözve megszökött, kiúszott a vízre, ahol aztán egy hajó felvette és elvitte Indiába. A felesége ugyanakkor a Daily Beastnek azt mondta, hogy a könyvben szereplő burkás fotókat

ő maga készítette akkori férjéről Floridában, és egyébként is, a magát francia kémnek valló férfi valójában csak mérnök volt a francia titkosszolgálatnál, semmi több.

Ennek ellenére a Dubajban tengeralattjáró-építésből élő Jaubert a saját Youtube-csatornáján korai James Bond-filmek hangulatát idéző videókat töltött fel magáról, mint korábbi titkos ügynök.

És nem csak Herve Jaubert az egyetlen kétes hátterű figura a történetben. A DID másik fontos embere egy Shahid Bolsen nevű, iszlámra áttért amerikai férfi. Róla úgy írt három évvel ezelőtt a New York Times, mint azon iszlámra áttért nyugatiak egyike, aki további iszlamista támadásokra biztatta a követőit, például az arab tavasz idején. Bolsen elég sokat írt al-Makum sejkről, mint egy súlyosan instabil, megbízhatatlan emberről. Ő és Stirling együtt alkotják a DID vezetését. Bolsen egyébként évekig ült börtönben Dubajban, miután állítólag kloroformmal ölt meg egy német állampolgárt, illetve szexkereskedelemben is érintett volt. 

Éppen az eddig említett szereplők miatt bűzlik az egész ügy. A menekülésre használt hajó összes utasát - Latifa hercegnőn kívül - visszavitték az Emírségekbe, ahol egy héten át fenyegették, verték őket, és figyelmeztettek mindenkit, hogy ha beszélni mernek az esetről, akkor újra megtalálják őket.

Jelenleg ott tart a történet, hogy semmit nem tudni Latifa hercegnő (egyébként a sejk harminc gyereke közül még kettőnek Latifa a keresztneve) hollétéről, és az is zavaros, hogy melyik fél pontosan mit akar. Egy dolog biztos csak, hogy a szökése előtt készítette a videót, amelyben többek között arról beszél, hogy

Az ügy többi szereplője miatt szinte képtelenség igazságot tenni, hiszen a DID vezetői mind kétes figurák, a magát francia kémnek valló férfi háttere is zavaros, de a milliárdos sejkről is keveset tudni azon kívül, hogy állítólag hat felesége van, és jó kapcsolatot ápol Erzsébet királynővel, mert mindketten rajonganak a lóversenyekért. Az biztos, hogy Latifa közösségi médiás profiljait törölték a szökés óta, és ugyanúgy nem lehet tudni róla sem semmit, mint az évekkel korábban szökéssel próbálkozó nővéréről.

Apjuk, al-Maktum sejk személyes vagyonát 15 milliárd fontra, vagyis

5,4 ezer milliárd forintra

becsülik, neki köszönhető a pálmafa formájú mesterséges szigetcsoport, a Burj Al-Arab hotel és a Burj Khalifa felhőkarcoló is Dubajban, de benne volt az Emirates légitársaság alapításában is.

Rovatok