Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítélné Litvánia Gorbacsov utolsó védelmi miniszterét

2018. május 15., kedd 15:47

Életfogytiglani börtönbüntetést kér a litván legfőbb ügyészség a Szovjetunió utolsó védelmi miniszterére. A vád szerint a most 94 éves Dmitrij Jazov háborús bűntettet hajtott végre, amikor katonai akcióval igyekezett megakadályozni a balti állam kiválását a Szovjetunióból 1991 januárjában – írta a Ria Novosztyi. A hadsereg egyik páncélos osztagát vetették be Litvániában a függetlenségpárti tüntetők ellen, akik közül 14 ember meghalt, 600 megsebesült.

A marsall ügyét csak távollétében tárgyalják, az egykori védelmi miniszter jelenleg is Moszkvában él. 

A Január 13 néven ismert per 2016 óta tart, a vádlottak között van az egykori Litván Kommunista Párt másodtitkára, az egykori KGB litvániai részlegének munkatársa, és az akkoriban a Szovjetunióhoz tartozó Litvániában állomásozó szovjet hadosztályok parancsnoka Vlagyimir Uszhopcsik, akire szintén életfogytiglant kér a litván ügyészség.

Egy pert már megúszott

Bár Jazov, Mihail Gorbacsov utolsó szovjet pártfőtitkár révén lett védelmi miniszter, 1991-ben már tagja volt annak a juntának – a GKCSP-nek –, amely a Szovjetunió megőrzésére hivatkozva sikertelen puccsot hajtott végre 1991 augusztusában, azzal a céllal, hogy megfossza hatalmától Gorbacsovot. A puccs végül Moszkvában az akkor még Gorbacsov szövetségesének számító – valójában már a Szovjetunió szétesésével számolva az újjáalakuló Oroszország elnöki pozíciójának várományosaként politikai ellenfelének is tekinthető – Borisz Jelcin kiállásán és a katonákkal szembeni moszkvai tüntetéseken bukott meg. Az 1993-ban indult per egy évvel később minden érintettre nézve amnesztiával zárult.

Rovatok