Index Vakbarát Hírportál

Hazaszállították a Líbiában lefejezett húsz egyiptomi keresztény holttestét

2018. május 15., kedd 06:10

Hazaszállították hétfőn Kairóba az Iszlám Állam által 2015-ben Líbiában lefejezett 20 egyiptomi kopt keresztény holttestét, írja az MTI az egyiptomi állami televízióra hivatkozva.

Az áldozatok koporsóit az egyiptomi kopt egyház feje, II. Teodor pátriárka fogadta a kairói repülőtéren. Földi maradványaikat várhatóan az egyiptomi Minja tartományban temetik majd el.

A húsz férfi azon szegény egyiptomiak közé tartozott, akik a Moamer Kadhafi líbiai vezető 2011-es megdöntése utáni polgárháború idején az életüket kockáztatva ezrével utaztak a kaotikussá vált Líbiába, hogy ott munkát találjanak.

Az Iszlám Állam líbiai ága 2015 januárjában jelentette be, hogy Szirt városában egy építkezésen foglyul ejtett 21 egyiptomi keresztényt. A rákövetkező hónapban videofelvételt tett közzé a kivégzésükről. Az ötperces felvételen látható volt, amint egy tengerpartra vezetik, térdre kényszerítik, majd lefejezik a narancssárga kezeslábasba öltöztetett túszokat, "a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit".

Kivégzésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa "förtelmes és gyáva" tettnek nevezte egyhangúlag megszavazott állásfoglalásában. Az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megtorlással fenyegetőzött, és az egyiptomi légierő a videofelvétel megjelenése után egy nappal bombázta az Iszlám Állam líbiai állásait.

A Földközi-tenger partján, Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvő Szirtet 2015-ben foglalták el a szélsőségesek. A város 2016 decemberében került a líbiai egységkormány kezére az amerikai légierő által támogatott miszrátai milíciák segítségével.

Az áldozatok holttestét tavaly októberben találták meg, miután a dzsihadisták egyik elfogott parancsnoka elárulta, hova hantolták el őket. Egyikük azonban nem egyiptomi, hanem egy ghánai férfi volt. Tavaly szeptember közepén hét embert ítéltek halálra Egyiptomban a kivégzéssel összefüggésben.

Rovatok