Index Vakbarát Hírportál

Kiska nem indul többé az elnöki posztért

2018. május 15., kedd 15:14

Andrej Kiska szlovák államfő kedden bejelentette, nem indul a következő, 2019-ben esedékes elnökválasztáson, tudósított az MTI.

Döntését Kiska magánéleti okokkal, konkrétan azzal indokolta, hogy több időt akar tölteni a családjával, ugyanakkor közölte, teljesen nem akar távozni a politikából. Kiska tavaly áprilisban spekulációk sorának vetett véget, amikor bejelentette, hogy nem alapít politikai pártot, és nem fog indulni a parlamenti választásokon sem.

Kiskát többnyire a legesélyesebb lehetséges elnökjelöltnek mutatták a felmérések. Robert Fico volt kormányfő, Kiska politikai ellenlábasa szerint a döntésnek ahhoz van köze, hogy a parlament összeférhetetlenségi bizottsága kedden délután vizsgál egy jelentést, amelyet a szlovák Pénzügyi Felügyelet készített az államfő volt cégéről. Ennek a jelentésnek a tartalma nem nyilvános, de Robert Fico szerint állítólag bizonyíték van arra, hogy Kiska a 2014-es elnökválasztási kampányban a megengedettnél jóval több pénzt költött el, és cégében Kiska jogosulatlan áfa-visszaigénylésekbe ment bele.

Szlovákiában jövő tavasszal tartják a következő államfőválasztást, amelyen a lakosság közvetlenül választ elnököt. Kiska már a második komolyabb lehetséges jelölt volt, aki azt közölte, hogy nem indul. Elsőként Miroslav Lajcák külügyminiszter jelentette be, hogy nem fog pályázni.

Rovatok