Index Vakbarát Hírportál

Volt, ahol fél méternél több hó hullott az Alpokban

2018. május 15., kedd 14:02

Az Alpok egyes részein május közepén visszatért a tél, volt olyan hely, ahol 50-60 cm friss hó hullott az elmúlt napokban, írja az Időkép.hu.

Vasárnap Franciaországban több 1000 méternél alacsonyabban fekvő településen is 20-30 cm hó hullott. A Pireneusok spanyol határhoz közeli részén olyan alacsonyabban fekvő részeken is havazott, ahol ez utoljára öt éve fordult elő májusban.

A Mont Lozère alatt 1450 méteren 60 cm friss havat mértek, ami májusi rekordot jelent ezen a részen. Az sem történik meg minden évben, hogy ilyenkor havazzon Korzikán, most viszont hóembereket építettek.

Svájcban és Olaszországban is havazott viszonylag alacsonyan fekvő területeken is. Ausztriában viszont az esőzések miatti áradásokkal küzdenek.

A FranceInfónak egy francia meteorológus azt mondta, hogy önmagában a havazás nem ritka a csúcsok környékén. „Ami különleges, az a mostani hó mennyisége" – mondta Cyril Bourbier, a Météo France d'Aurillac munkatársa. Mint mondta, volt, ahol több mint egy napig havazott, és egyes helyeken még 600 méteres magasság alatt is előfordult hó.

Rovatok