Index Vakbarát Hírportál

A Palesztin Hatóság hazarendelte 4 uniós nagykövetét, a magyarországit is

2018. május 16., szerda 14:44 | aznap frissítve

Konzultációra hazarendelték a palesztin nagyköveteket abból a négy uniós tagállamból, melynek képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitása előtt, vasárnap tartott ünnepségen, írja az MTI a a palesztin kormányzat szerdai közleménye alapján.

A Reuters azt írja, mindegyik izraeli képviselettel rendelkező demokratikus ország kapott meghívót az amerikai követség avatására, végül a 86 delegációból 33 ment el.

A Palesztin Nemzeti Hatóság tájékoztatása szerint Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Romániából rendelték haza a palesztin nagykövetet. Donald Trump amerikai elnök már a kampányában megígérte, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik. Elnökként Trump tartotta magát ehhez, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A gázai övezeti palesztinok hetek óta tüntetnek a határnál az övezet blokádja, az izraeli megszállás ellen. A tiltakozások összecsapásba és vérontásba torkolltak: az izraeli hadsereg több tucat palesztinnal végzett és ezreket megsebesített. A palesztinok a megszállt Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő országuk fővárosának, míg Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre.

Amerika példáját több ország követni fogja, szerdán az Egyesült Államok után másodikként már Guatemala meg is nyitotta átköltöztetett követségét. Korábban izraeli sajtóértesülések szerint a magyar külügy is fontolóra vette, hogy Jeruzsálembe költözteti a jelenleg Tel-Avivban lévő nagykövetségét.

Kérdéseinket a lehetséges költöztetésről, az amerikai avatón részt vevő magyarokról és a palesztin nagykövet visszahívásáról elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Rovatok