Index Vakbarát Hírportál

Tényleg klórgázt vetettek be Szíriában

2018. május 16., szerda 12:10

Laborban is kimutatták, hogy február elején tényleg klórgázt vetettek be az ellenzék által ellenőrzött Idlib tartomány egyik városában. A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerdán jelentette be, hogy végzett a Sarakib városban történt támadás helyszínéből vett minták, illetve az ott bevetett tartály vizsgálatával, és a nyomok egyértelműen klórgázra utalnak. Ez a megállapítás egybevág a támadás sérültjeinek tüneteivel is.

Az Oroszország által kitartóan fúrt OPCW elítélte a mérgező vegyi anyagok fegyverként való használatát, de konkrét felelőst nem nevez meg. Azonban ahogy arról a későbbi, áprilisban történt dúmai vegyifegyver-támadás kapcsán írtunk, a szíriai polgárháborúban szarint és klórt szinte kizárólag az Aszad-rezsim vetett be; Damaszkusz felelősségére mutat az a tény is, hogy egy ellenzéki milíciák által ellenőrzött településen történt a támadás, illetve az is, hogy klór- és szarinnal - utóbbival 2013-ben a most kivizsgált támadás helyszínén is - eddig csak Aszadék próbálkoztak (egyes ellenzéki erők néhány alkalommal vetettek be vegyi fegyvert, de az  mustárgáz volt). 

Az ENSZ februárról készített jelentése szerint tovább romlott a civilek helyzete azóta, hogy a világszervezet a hónap elején azonnali, legalább egy hónapos humanitárius tűzszünetre szólította fel a közel-keleti országban harcoló feleket. A nemzetközi szervezet emberi jogi helyzetről jelentő vizsgálóbizottsága szerint Szíria a háború alatt több mint kéttucatszor vetett be különböző típusú vegyi fegyvert – ami háborús bűncselekménynek számít.

(MTI, Reuters)

Rovatok