Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik az Alvó Oroszlánt

2018. május 17., csütörtök 21:19

Elárverezik május végén a világ legnagyobb természetes édesvízi gyöngyét Hollandiában, írja az MTI. Az Alvó Oroszlán valaha II. (Nagy) Katalin orosz cárnő tulajdonában volt. 

A 7 centiméteres és 120 grammos gyöngyszem, ami nevét szabálytalan, alvó oroszlánra emlékeztető formájáról kapta, a 18. század első felében keletkezett Kínában. A Venduehuis aukciósház szerint ez a világ három legnagyobb ismert igazgyöngyének egyike, értéke 340-540 ezer euró (108-171 millió forint) között lehet. 

A gyöngy 1765-ben került Batáviába, tizenhárom évvel később eladták egy amszterdami árverésen, amelyen II. Katalin orosz cárnő számára vették meg. Az uralkodónő 1796-ig az Ermitázs-palotában őrizte a különleges gyöngyöt, de Katalin halála után elkallódott, végül Lengyelországban bukkantak a nyomára. 

Az Alvó Oroszlánt 1865-ben egy holland aranyműves vásárolta meg, és az generációkon át a családban maradt. A kincs legutóbb 1979-ben cserélt gazdát, amikor az Amszterdami Gyöngy Társaság vette meg történelmi kutatások céljára. 

A gyöngyre május 31-én lehet licitálni Hágában.

Rovatok