Index Vakbarát Hírportál

Két kiló arannyal a végbelükben buktak le csempészek Srí Lankán

2018. május 17., csütörtök 20:04

Arannyal a végbelükben buktak le csempészek Srí Lankán, írja az MTI. A két férfi összesen 20 darab, egyenként 100 grammos aranykorongot próbált így bejuttatni az országba, hogy elkerüljék az importvámot, de lebuktak a Colombo nemzetközi repülőterének ellenőrzésén.

A két Srí Lanka-i férfit kedden fogták el az összesen 22 millió forint értékű arannyal. A csempészek furcsa járásuk miatt tűntek fel a colombói repülőtér vámosainak. Ez egyébként nem egyedi eset – mármint a végbélben elhelyezett arany viszonylag ritka dolog, de – az utasok eddig is próbáltak már aranyat behozni az országba, csak épp a csomagjaikban, cipőikben, ruházatukban elrejtve.

Szerdán például éppen egy olyan gyanúsítottak kaptak el az ellenőrök, aki cipőjébe rejtett aranyat. Tavaly pedig egy kiló nemesfémet próbált szintén a végbelében Indiába csempészni egy férfi.

A fellendülő csempészet egyébként annak köszönhető, hogy Srí Lanka 15 százalékos vámot vetetett ki az arany behozatalára. Erre azért volt szükség, mert az emberek visszaéltek az addigi illetékmentességgel és a szigetországba behozott aranyat Indiába csempészték, ahol viszont nagy adóteher van a nemesfémen és az ebből készült ékszereken. A nemesfémre vonatkozó korábbi illetékmentességnek a helyi ékszeripart, illetve a kivitelt kellett volna ösztönöznie.

Rovatok