Index Vakbarát Hírportál

Beperlik Magyarországot a magas légszenyezettség miatt

2018. május 17., csütörtök 12:38 | aznap frissítve

Beperel az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt - jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

A döntés az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot és Romániát érinti.

Ezen országok ellen már korábban indult emiatt kötelezettségszegési eljárás, most az elmaradt intézkedések miatt indul meg a per.

Korábbi tervek szerint 9 országos állítottak volna bíróság elé, végül Csehország, Spanyolország és Szlovákia ellen nem indul per, mivel az ő intézkedési tervüket megfelelőnek tartották.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország esetében a nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó határértékek túllépését kifogásolják,

Magyarország, Olaszország és Románia ellen azonban a szálló por (PM10) tartósan magas szintje miatt indul bírósági eljárás.

Előbbi elsősorban a közúti közlekedésből és az ipari kibocsátásokból származik, utóbbi pedig az ipari, lakossági fűtési, közlekedési és mezőgazdasági eredetű kibocsátásokból. A légszennyezettség egyik legfőbb oka ma Magyarországon a lakossági szilárd tüzelés, ezen belül is a hulladékégetés, erről nemrég írtunk riportot:

A levegőminőségre vonatkozó uniós szabályozásban meghatározott határértékeket 2010-ig, illetve 2005-ig kellett volna teljesíteni.

A ma bíróság elé idézett tagországok az elmúlt évtizedben elég utolsó lehetőséget kaptak már a helyzet javítására. Meggyőződésem, hogy a mai döntés nyomán az eddiginél sokkal gyorsabb ütemben fognak bekövetkezni a polgárok számára kedvező változások

- nyilatkozott Karmenu Vella, uniós környezetvédelmi biztos.

A bizottság szerint

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak.

Pár napja a WHO nyilvánosságra hozott adatai szerint a világon évente hétmillió ember hal meg amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni. Ráadásul a WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél a szívproblémák 24 százaléka, az agyvérzések negyede, a tüdőproblémák 43 százaléka és a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka a légszennyezettség számlájára írható.

Rovatok