Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ nemzetközi vizsgálatot javasol a gázai konfliktus miatt

2018. május 18., péntek 13:41

A Gázai övezet határán történtek nemzetközi vizsgálatát javasolta Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szervezet Emberi Jogi Tanácsának pénteki rendkívüli ülésén. Mint mondta, "kevés bizonyíték" van arra, hogy Izrael megpróbálta volna minimálisra csökkenteni a palesztin áldozatok számát a héten történt gázai övezeti összecsapásukkor.

A rendkívüli ülés célja, hogy a tanács létrehozzon egy bizottságot az elmúlt időszakban történt erőszakos események felülvizsgálatára. A Gázai övezet határkerítésénél az izraeli katonák mintegy hatvan embert lőttek agyon a hét elején, több mint 2700 tiltakozó pedig megsérült. Izraeli részről az összetűzések nem követeltek áldozatokat.

Az ülés során a tanács megtárgyalja Pakisztán és más muszlim országok javaslatát, mely arra kéri fel a testületet, hogy hozzon létre egy független nemzetközi vizsgálóbizottságot - írta az MTI. 

Az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a legkeményebb választ kell adnia Izrael tetteire - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Isztambulban az OIC rendkívüli külügyminiszteri értekezletét megnyitó beszédében, egyúttal a palesztinok ellen elkövetett emberiesség elleni bűntettnek minősítve a történteket.

Cavusoglu szerint a résztvevők zárónyilatkozatukban egyértelművé teszik, hogy nem engedik Jeruzsálem történelmi státuszának megváltoztatását. Mint fogalmazott: azzal, hogy az Egyesült Államok decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, a hét elején pedig oda helyezte át izraeli nagykövetségét, Washington megsemmisítette a közel-keleti békefolyamat alapjait.

Ha bővebben érdekli a gázai konfliktus, itt összefoglaltuk a lényeget. 

Rovatok