Index Vakbarát Hírportál

Felszállás után lezuhant egy repülő Kubában

2018. május 18., péntek 19:25

A kubai állami légitársaság (Cubana de Aviacion) Boeing 737-200-asa felszállás után lezuhant Kubában, Havanna városának Jose Marti nemzetközi repülőterén. A repülőn a legtöbb híradás szerint 104-en utaztak, plusz 9 fős személyzete volt, a Reuters viszont már 105+9 emberről, köztük 5 gyerekről ír. Az első jelentések szerint száznál többen meghaltak a katasztrófában. 

CNN azt írta a Granma kubai állami lapra hivatkozva, hogy három ember kritikus állapotban van, miután túlélték a katasztrófát. Bár ez nem egyértelműen tisztázott, úgy tűnik ez alapján, hogy összesen csupán három túlélő lehetett. Aztán a Sky és Reuters is helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy három embert vittek ugyan kórházba, de egyikük később elhunyt, míg más hírügynökségek továbbra is három túlélőt emlegettek.

A Granma közlése szerint a reptér melletti Santiago de las Vegas nevű területen zuhant le a gép. A katasztrófa helyi idő szerint dél után 8 perccel történt. A járat száma a DMJ 0972 (más forrás szerint a CU972) volt, a gépet a Damojh nevű mexikói cégtől bérelte a légitársaság.

A kubai elnök, Miguel Diaz-Canel helyi idő szerint délután négy után azt nyilatkozta, hogy a tüzet eloltották, a holttestek azonosítását elkezdték, és nyomozás indult a katasztrófa kivizsgálására.

A Boeing azt twittelte, hogy ismerik a híreket, és rajta tartják a szemüket az ügyön.

A CNN azt írta, egy nagy tűzgolyót lehetett látni a helyszínen, a reptér környékén pedig vastag füst van. Az eredeti hírek szerint Guyanába ment a gép, ezt az állami média úgy korrigálta, hogy helyi járat volt, Holguin városába tartott. Holguin Havannától bő 700 kilométerre van keletre.

A CNN azt írja, a légitársaságnak az öregedő flottájából biztonsági okokból pihentetnie kellett az utóbbi időben néhány gépet, de nem tudni, hogy a mostani katasztrófát mi okozta.

A Reuters összefoglalója szerint a legutóbbi halálos repülőgép-szerencsétlenség 2017-ben volt Kubában, amikor egy katonai gép lezuhanása 8 életet követelt. 2010-ben egy kereskedelmi járat katasztrófájában 68-an haltak meg.

Rovatok