Index Vakbarát Hírportál

Luxustáskákat, ékszereket foglaltak le a volt malajziai kormányfőtől

2018. május 18., péntek 08:31 | aznap frissítve

Házkutatást tartottak a hatóságok a korrupcióval gyanúsított Najib Razak volt malajziai miniszterelnök Kuala Lumpur-i otthonában - írja az MTI.  Tucatnyi rendőr hatolt be otthonába, miután hazatért egy mecsetből. További 12 rendőr jelent meg egy luxus lakókomplexumnál, ahol Razaknak van egy másik lakása is. Ezen kívül négy másik helyen is házkutatást tartottak a rendőrök, köztük a miniszterelnöki irodában is.

A rendőrség szerint

284, luxustáskákat tartalmazó dobozt, tucatnyi, készpénzt és ékszert rejtő táskát foglaltak le tőle.

Najib Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitet (több mint 180 milliárd forintnak) irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira. A volt kormányfő és az alap is tagadta, hogy bűncselekmény történt. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól.

Malajziában múlt héten tartottak parlamenti választásokat, amiken a 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés győzött a választásokon. Rögtön kijelentette, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni.

Szombaton - percekkel azután, hogy Razak a Facebookon közölte, családjával külföldre utazik pihenni - a hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy aelveszít volt kormányfő nem hagyhatja el az országot.

Rovatok