Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosságok és emberrablás jellemzte a kameruni nemzeti ünnepet

2018. május 21., hétfő 11:17

Rendőrök haltak meg és még egy polgármestert is elraboltak vasárnap Kamerunban, ahol éppen a nemzeti ünnepét tartotta az afrikai ország, írja az All Africa. A támadások mögött szeparatisták állnak, akik korábban már figyelmeztették arra az ország angol nyelvű területén élőket, hogy ne merjék ünnepelni a nemzeti ünnepüket, különben baj lesz.

Miközben Yaoundéban, az ország fővárosában felvonult a Boko Haram ellen harcoló nigériai hadsereg, addig több angol anyanyelvű kameruni városban atrocitások történtek. Bangem város polgármesterét és helyettesét akkor fogták el a szeparatisták, amikor egyenruhákat osztogattak a helyieknek, hogy azokban vonuljanak a nemzeti ünnepen. A polgármestert és helyettesét az ambazoniai szeparatisták fogták el, akik a javában angol nyelvű Dél-Kamerun (Ambazonia) függetlenségét követelik.

Egy másik férfi arról számolt be, hogy a városát fegyveresek támadták meg az ünneplés idején, a szeparatisták az ünneplő tömegbe lőve próbálták megakadályozni az ünneplést Ekona városában. A nemzeti ünnep napján összesen két rendőr vesztette életét Kamerunban.

Paul Biya kameruni elnök arra kérte a híveit, hogy minél nagyobb számban menjenek az utcára ünnepelni Kamerun megalapítását, amelynek a dél-kameruni szeparatisták egyáltalán nem örültek. Ráadásul két éve egyre csak éleződik az ellentét Kamerun angol és francia nyelvű lakossága között, mióta 2016-ban tanárok és ügyvédek tüntettek, amiért a kormány elnyomja az angol anyanyelvű lakosságot az országban.

Rovatok