Index Vakbarát Hírportál

Egy lendülettel 104 embert ítélt életfogytiglanira egy török bíróság

2018. május 21., hétfő 17:13

Nem kevesebb, mint 104 embert ítélt súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre a nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága a 2016-os törökországi puccskísérlettel összefüggésben - írta hétfőn az MTI az Anadolu török állami hírügynökség.

A híradás a legtöbb érintett foglalkozását és az ítéletek konkrét indoklását nem közölte, csak néhány korábbi katona nevét és rendfokozatát ismertette. Az elítéltek között van egy volt altábornagy, egy vezérőrnagy, két dandártábornok és három flotillatengernagy.

Az Anadolu azt is írta, hogy a hétfői tárgyaláson összesen 137 ítéletet hirdettek ki, de a többiek büntetésére nem tért ki. Más török források szerint a pernek összesen 280 vádlottja volt. 

A 137 elítélten kívül további 21 embert a Recep Tayyip Erdogan államfő elleni merénylet bűntette miatt 20 év szabadságvesztéssel sújtottak, 31 vádlott pedig "terrorszervezetben való tagság" bűntette miatt kapott 10 év 6 hónap börtönbüntetést. Egyébként a kiszivárgtatott számok némileg ellentmondanak egymásnak, nem derül ki pontosan, hogy ki, miért és mekkora börtönbüntetést kapott.

Talán emlékeznek még arra, hogy a török fegyveres erők egyes egységei 2016. július 15-én fegyveres puccskísérletet hajtottak végre a hivatalban lévő Recep Tayyip Erdogan elnök ellen. A mai napig sem teljes mértékben feltárt akció azonban néhány drámai órát követően elbukott. Az Erdogan-rezsim a puccskísérletet - és a puccsistákkal szembeni népharagot - egy minden korábbinál átfogóbb tisztogatásokra használta fel, mely kiterjedt a hadseregre, a közoktatásra, a közigazgatásra valamint a tudományos életre.

Bűnbakként hivatalosan az Egyesült Államokban száműzetésben élő Fethullah Gülen mérsékelt iszlamista hitszónokhálózatát tették meg, melyet terrorszervezetnek nyilvánítottak. A hivatalos álláspont szerint a - törökországi elitbe egyébként valóban mélyen beágyazódott - mozgalom tagjai a hatalom megszerzéséért dolgoztak. A korábban Erdogan szövetségesének számító Gülen a szervezkedés vádját kategorikusan tagadta.

Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, és legalább 48 ezer ember került előzetes letartóztatásba a puccskísérlettel összefüggésben vagy annak ürügyén.

2016. július 15. után indult perekben márciusig több mint 586 emberre szabtak ki vagy súlyosbított vagy "hagyományos" életfogytiglani szabadságvesztést. Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte ki a török alkotmányból. Helyére a "súlyosbított életfogytiglani" szabadságvesztést vezették be, amely egy sor szigorítás révén tovább nehezíti az elítélt mindennapjait.

Rovatok