Index Vakbarát Hírportál

Rohingja tömegmészárlást tártak fel, nők és gyerekek is az áldozatok között

2018. május 22., kedd 18:44

Miközben a rohingják elleni népirtással már az ENSZ is kiemelten foglalkozik, sokkal kevesebb szó esik arról, hogy mit csinált a muzulmán kisebbség Mianmarban. Részben erről a buddhista ország kormánya tehet, amelyik nem teszi lehetővé a független vizsgálatok elvégzését a területén.

Az Amnesty Internationalnek ennek ellenére sikerült feltárnia egy rohingják által elkövetett tavaly augusztusi mészárlást. Mint írják, Mianmarban és Bangladesben készített több tucatnyi interjú, az ott készült képeket elemző törvényszéki patológusok véleménye alapján kijelenthető, hogy az Arakán Rohingya Felszabadítási Hadsereg, az ARSA fegyveresei tavaly augusztusban két helyen is tömegmészárlást követtek el Arakán államban, melynek több tucat hindu nő, férfi és gyermek esett áldozatául.

Kutatásaik szerint az ARSA fegyveresei augusztus 25-én két hindu falut is megtámadtak. A lakosok közül - akik között buddhista arakánok is voltak - több tucat foglyul ejtették, kirabolták, megkötözték őket, majd a foglyokat elkezdték kivégezni. Az első faluban összesen 53-at: 20 férfit, 10 nőt és 23 gyereket - köztük 14, 8 év alattit. Nyolc hindu nőt és nyolc gyereket elraboltak, arra kényszerítve őket, hogy áttérjenek az iszlám hitre.

Az egyik szemtanú az Amnestynek azt mondta, látta, ahogy az ARSA fegyveresei nőket és gyerekeket végeznek ki.

Láttam, ahogy az egyikük feltartotta egy nő levágott fejét, mindenkinél kések voltak. Egyszerűen átvágták a torkukat.

Ugyanaznap egy másik faluban az összes hindu lakó, 46 ember eltűnt. A hindu közösség szerint őket is az ARSA fegyveresei gyilkolták meg. Míg az első falu áldozatainak maradványait négy tömegsírban megtalálták, a második falu lakónak holttesteit egyelőre nem kerültek elő.

A tömegmészárlás okáról egy túlélő azt nyilatkozta, a rohingja fegyveresek azt mondták nekik,

ti és az arakánok ugyanolyanok vagytok, más a vallásotok, nem élhettek itt.

Mint az Amnesty International írja,

ugyanannyira fontos, hogy ezeknek a jogsértéseknek az elkövetőit is felelősségre vonják, minthogy a rohingják ellen emberiesség elleni bűncselekményeket elkövető mianmari hatóságokat is utolérje az igazságszolgáltatás.

(Borítókép: Paula Bronstein / Getty Images Hungary)

Rovatok