Index Vakbarát Hírportál

Már Pekingben is támadják az amerikai diplomaták fülét?

2018. május 23., szerda 17:08

Közel húsz amerikai és kanadai diplomata szenvedett hallássérülést Havannában. A gyanús esetek után az amerikai állam ezúttal Pekingben adott ki vörös jelzést, mert egy Kínában dolgozó amerikai diplomata is előbb különös hangokat észlelt, majd agysérülést szenvedett.

„Ha furcsa zizegő hallokat hall, véletlenül se próbálja megkeresni annak forrását, hanem azonnal húzódjon olyan helyre, ahol már nem észleli a zizegést!” - ilyen és hasonló figyelmeztetéseket volt kénytelen az Amerikai Egyesült Államok kiadni a Kínában szolgálatot teljesítő munkatársainak.

Hallatlan támadás

Az Egyesült Államok figyelmeztette valamennyi Kínában dolgozó diplomatáját és követségi munkatársát, hogy legyenek óvatosak a szokatlan hangokkal, illetve bármilyen hallással vagy látással kapcsolatos panaszukat azonnal jelentsék. Az ügy előzménye, hogy Kubában több mint egy tucat amerikai és néhány kanadai állampolgár szenvedett halláskárosulást, miután szokatlan hangokat hallott, és bár természetesen Kuba  mindent tagad, sőt felháborodásának adott hangot, de azért elég erős a gyanú, hogy a diplomaták valamilyen központilag szervezett támadás áldozataivá váltak.

Kínában is jelentkeztek fülpanaszok

A mostani kínai figyelmeztetést pedig az előzte meg, hogy egy Kanton (vagy más néven Guangzhou) városában dolgozó amerikai munkatársa is arra panaszkodott, hogy „finom és alig érzékelhető”, de mindenképpen szokatlan hangokat és nyomásokat érzett, majd hamarosan sajgó fájdalmat érzett a fülében.

A BBC témával foglalkozó cikke emlékeztet rá, hogy a közelmúltban az Egyesült Államok és Kína között feszültek voltak a kapcsolatok, éles kereskedelmi háború kialakulása fenyegetett.

Kevés részlet ismert

A pekingi amúgy a világ egyik legnagyobb és legjobban védett amerikai nagykövetsége. Az eset kapcsán Jinnie Lee szóvivő elmondta, hogy a meg nem nevezett munkavállaló 2017 és 2018 áprilisa között szenvedte el különböző testi tüneteit, miközben az Egyesült Államokban konzulátusán dolgozott.

A dolgozó ezek után visszarepült az Egyesült Államokba, és egy részletes kivizsgálás kiderítette, hogy enyhe traumás agysérülést diagnosztizáltak nála.

Nem tudjuk, mi okozta a jelzett tüneteket, és nem ismerünk hasonló helyzeteket Kínában sem a diplomáciai közösségen belül, sem azon kívül

– szólt az amerikai diplomáciai nyilatkozat.

Jobb félni, mint nem félni

Ugyanakkor a nyilatkozat azt is jelezte, hogy az Egyesült Államok kormánya komolyan veszi ezt a jelentést, és tájékoztatta az illetékes kínai tisztviselőket is az eseményről. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének illetékese ugyan nem kötötte össze a kínai esetet a kubai történésekkel, de minden lehetőséget vizsgálnak.

Tudja jól a kínai kormány

A kínai kormány természetesen arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul kivizsgálja az esetet, és amennyiben szükséges megfelelő intézkedéseket fog tenni.

Rovatok