Index Vakbarát Hírportál

Börtönre ítéltek egy lányát házasságra kényszerítő angol nőt

2018. május 23., szerda 15:40

Négy és fél év börtönre ítélték szerdán azt az angol nőt, aki saját lányát kényszerítette házasságra egy 16 évvel idősebb pakisztáni férfival, ezzel most először róttak ki börtönbüntetést Angliában a kényszerházasságokat tiltó törvény alapján – írja az MTI.

A nő már 2011-ben elvitte a lányát Pakisztánba, hogy találkozzon a férjjelölttel, aki házassági szerződés gyanánt már akkor szexuális kapcsolatot létesített vele. 2016-ban aztán családlátogatás ürügyével mentek ismét az országba, ahol a nő arra kényszerítette az épphogy nagykorú lányát, hogy feleségül menjen a pakisztáni férfihez. 

A lány akkor terhes is lett, Angliába visszatérve abortuszon esett át, az ügyben pedig a körzeti orvos már akkor feljelentést tett, de az anya azt állította a hatóságoknak, hogy a terhesség egy másik tizenéves gyerekkel létesített kapcsolat következménye volt.

A kikényszerített pakisztáni házasságkötés után a fiatal lány a brit belügyminisztérium segítségével került vissza végül Nagy-Britanniába, és vállalta, hogy bíróság előtt tanúskodjon anyja ellen.

Nagy-Britanniában 2014-ben lépett életbe az a törvény, amelynek alapján szabadságvesztéssel sújtható bűncselekményt követ el az, aki mást akarata ellenére házasságra kényszerít, de a szerdai bírósági végzéssel zárult eset az első, ahol a büntetőeljárás sikerrel is járt, ami főleg annak köszönhető, hogy ezek az esetek általában a vádemelésig sem jutnak el.

Rovatok