Index Vakbarát Hírportál

Pompeo: Nem kizárt, hogy Irán kötélnek áll

2018. május 23., szerda 00:14

Washington változatlanul a június 12-i csúcstalálkozóra készül Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az MTI szerint.

Donald Trump amerikai elnök épp kedden beszélt arról a Mun Dzsein dél-koreai államfővel tartandó találkozója előtt, hogy elképzelhetőnek tartja a történelmi jelentőségűnek várt találkozó elhalasztását.

Pompeo egy sajtótájékoztatón viszont leszögezte: az amerikai kormányzat változatlanul a június 12-én tartandó találkozóra készül, és "minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ez sikeres legyen". A miniszter nem kívánt találgatni azzal kapcsolatban, hogy a találkozót esetleg egy későbbi időpontban tartják, vagy akár el is maradhat. Ismételten hangsúlyozta, hogy sikeres csúcstalálkozó esetén Észak-Korea számíthat amerikai beruházókra és amerikai tőkére.

A külügyminiszter egyben méltatta Kína szerepét az Észak-Korea körüli válságban, mint mondta, Kína történelmi segítséget ajánlott fel az Észak-Koreára gyakorolt nemzetközi nyomásgyakorlás során.

Irán akár kötélnek is állhat

Mike Pompeo a sajtóértekezleten beszélt arról is, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Irán elfogadja a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések némelyikét. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar rendszerváltozást elérni Iránban.

Az irániaké a döntés, hogy milyen vezetőket akarnak az ország élén

– mondta. Szerinte nem olyan nehéz a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések teljesítése, különösen az, hogy Irán hagyjon fel a terrorcselekményekkel. Ez a kérés "nem puszta fantázia szüleménye" – fogalmazott a tárcavezető.

Pompeo kitért arra is, hogy az Egyesült Államok európai szövetségeseivel együtt diplomáciai eszközökkel rendezhető az iráni atomalku amerikai felmondása után kialakult helyzet. "A közös értékrend és érdekek vezethetnek el bennünket ahhoz a közös következtetéshez, hogy szükséges választ adni az egész világot érintő iráni fenyegetésre" – mondta.

Rovatok