Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi hatóságok nőjogi aktivistákat börtönöznek be

2018. május 23., szerda 12:31

A népszerűsködő szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán intézkedései nyomán júniusban tovább lazítanak az ultrakonzervatív rezsim szigorú törvényein, és mozikat nyitnak, valamint végre a nőknek is megengedik, hogy autót vezessenek.

Teljesülni látszik tehát a nők sok évtizedes álma, és legalább a közlekedés terén kevésbé lesznek kiszolgáltatva a férjeiknek és általában a férfiaknak. Eddig a jó hír.

Merthogy az elmúlt hetekben az emberi jogi szervezetek, köztük az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint legalább 10 emberi jogi aktivistát – elsősorban nőket – vettek őrizetbe a hatóságok. Az Okaz című szaúdi lap arra figyelmeztette a többi aktivistát, hogy letartóztatott társaikat akár ki is végezhetik.

Szaúdi ügyvédek és bírók a Middle East Eye című lapnak megerősítették, hogy a halálos ítélet nem kizárt, ha a gyanúsítottakat árulással és államellenes összeesküvéssel vádolják meg. Rijád egyelőre annyit közölt, hogy az őrizetbe vettek gyanús külföldi kapcsolatokat ápoltak, anyagilag támogatták az "ellenséget" és megkísérelték aláásni a királyság biztonságát és stabilitását.

Az állami média árulóknak és külföldi ügynököknek titulálta őket. Az elhurcoltak között mások mellett a saját köreikben nagy tiszteletben álló egyetemi professzorok és pszchoanalitikusok vannak. Elvitték Loudzsain al-Hathlul-t is: ő volt az, aki a tilalom dacára 2014-ben hazavezetett az Emirátusokból.

A jogvédők szerint a letartóztatottaknak nem engedték, hogy ügyvédet fogadjanak, és a hollétük is ismeretlen. (PressTV)

Rovatok