Index Vakbarát Hírportál

Exit poll: Az írek 68 százaléka az abortuszszabályok enyhítése mellett voksolt

2018. május 25., péntek 23:22 | öt éve frissítve

Pénteken tartották az ír népszavazást arról, hogy az alkotmányból kikerüljön-e az az 1983-ban bekerült, rendkívül kemény passzus, mely szerint a magzatnak ugyanannyi joga van, mint a terhes anyáknak. Ebben a cikkben írtunk hosszan arról, milyen drámai esetekhez vezetett ez a rugalmatlan szabály, illetve hogy mi a háttere ennek az egésznek a katolikus ír társadalomban.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 10-kor, magyar idő szerint 11-kor zártak, és az Irish Times megbízásából készített exit poll szerint az enyhítésre szavazó igenek aránya 68 százalék lesz, ennek megfelelően a nemek 32-t kaphatnak. A felmérést az Ipsos csinálta, 4000 szavazót kérdeztek meg 160 helyszínen. 

A szavazatok számlálása szombat reggel 9-kor kezdődik, eredmény délutánra várható, írja a lap, hozzátéve: az igenek győzelmére számítani lehetett, de nem ekkora arányban.

A legmagasabb igen-arány Dublinban volt, ahol 77 százalékot kapott az enyhítés. Ami ennél is meglepőbb, hogy még a hagyományosan konzervatívabb-katolikusabb vidéki Írország is 60 százalékban az igenekre voksolt.  A nők 70 százalékban voksoltak az igenre, a férfiaknál ez 65 százalék. A nemek csak a 65 év feletti korosztályban győztek, a 18-24 éves korosztály például 87 százalékban az enyhítésre adta a voksát.

"Úgy néz ki, történelmet írunk holnap" - posztolta Leo Varadkar ír miniszterelnök szombatra virradóra a Twitterére. A kormányfő köszönetet mondott a referendumon szavazóknak, azt írta, "ez a demokrácia működés közben".

Rovatok