Index Vakbarát Hírportál

Trump megint nem zárja ki a június 12-i találkozót Kim Dzsongunnal

2018. május 25., péntek 16:19

Donald Trump amerikai elnök pénteken megint optimistábban nyilatkozott a Kim Dzsongunnal eredetileg június 12-re tervezett történelmi találkozó esetleges megtartásáról, egy nappal azután, hogy lemondta a szingapúri csúcsot.

„Meglátjuk, mi történik. Most kapcsolatban vagyunk velük. Meg akarják tartani a találkozót, mi is meg akarjuk tartani" – mondta Trump, aki arra utalt, hogy valamikor mégis megrendezhetik a történelmi csúcsot. „Akár még június 12-én is" – mondta a CNN szerint. A Fehér Házban arról is beszélt újságíróknak, hogy mindenki játszmákat játszik.

Trump arra reagált, hogy az észak-koreai külügyminiszter-helyettes közleményében kihangsúlyozta, hogy Kim Dzsongun továbbra is hajlandó leülni Trumppal, „bármikor, és bármilyen formában". Trump a fehér házi nyilatkozata előtt a Twitterre írta ki, hogy nagyon jó hírnek tartja Észak-Korea közleményét, és meglátják, mi sül ki belőle, remélhetőleg elvezet a békéhez.

Trump csütörtökön jelentette be, hogy elmarad a Kim Dzsongunnal június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója. Egy levélben azt írta, hogy az észak-koreai vezető az elmúlt hónapok enyhülése után a napokban olyan megnyilvánulásokat tett, amit ő nagyon dühösnek és ellenségesnek érzett, ezért úgy látja, továbbá nincs értelme a várva-várt találkozónak.

Azt írta, mindkét fél és az egész világ érdekében most inkább ne találkozzanak. „Ön az észak-koreai nukleáris erők nagyságáról beszélt, de a mi nukleáris erőnk olyan hatalmas, hogy imádkozom Istenhez, hogy soha ne kelljen használnunk" – írta. Azonban hozzátette, hogy nagyon várja, hogy "majd egyszer" le tudjanak ülni egymással.

Trump azzal zárta a levelét, hogy ha Kim Dzsongun esetleg meggondolná magát, ne habozzon megkeresni őt, hiszen a találkozó lefújásával az egész világ, és különösen Észak-Korea, elesett egy nagyszerű lehetőségtől.

Rovatok