Index Vakbarát Hírportál

Újra találkoztak Észak- és Dél-Korea vezetői

2018. május 26., szombat 13:33

Ismét személyesen egyeztettek Észak- és Dél-Korea vezetői a félsziget demilitarizált zónájában - írja a BBC. Az előre be nem jelentett találkozóról Mun Dzsein dél-koreai elnök hivata beszélt. 

A portál szerint a találkozó célja, hogy ismét pályára állítsák Donald Trump és Kim Dzsongun június 12-i megbeszélését. Ezen kívül arról is beszéltek, hogyan hajtsák végre az április 27-i találkozójuk alkalmával született megállapodásokat. A megbeszélésre egyébként azután került sor, hogy Észak-Korea lerombolta kísérleti nukleáris létesítményét.

A New York Times szerint a találkozó két órán keresztül tartott a demilitarizált övezet észak-koreai oldalán egy Panmindzson nevű határfalunál. Ugyanott, ahol az áprilisi csúcs is volt, csak akkor a dél Béke házában, most pedig az északi oldalon tárgyaltak.

A lap megjegyezte, hogy egyelőre nem világos, ki kezdeményezte a mostani megbeszélést. Mun Dzsein hivatal vasárnapra ígért bővebb tájékoztatást a mai találkozóról.

Egy darabig úgy nézett ki, hogy Trump simán találkozni fog az észak-koreai diktátorral Szingapúrban, de aztán az észak-koreai vezetésre mutogatva lemondta, majd később közölte, talán mégis összejöhetnek. A bonyolult diplomáciai játszma szálait ebben a cikkben bogoztuk ki. 

Kim Dzsongun és Mun Dzsein első, történelmi találkozójára április végén került sor. Az ott történtekről itt írtunk részletesen. 

Nyitókép: The Presidential Blue House / Handout / Reuters

Rovatok