Index Vakbarát Hírportál

Visszaadta a kormányalakítási megbízást Giuseppe Conte

2018. május 27., vasárnap 21:21 | aznap frissítve

Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga miniszterelnök-jelöltje csütörtökön kapott megbízást a kormányalakításra, vasárnap azonban bejelentette, vissza is adja azt, miután Sergio Mattarella olasz államfő megvétózta, hogy a leendő kormánynak Paolo Savona legyen a pénzügyminisztere – írja az MTI.

Az államfő azzal indokolta a döntését, hogy a pénz- és tőkepiacok negatívan reagáltak volna a nyíltan euroszkeptikus Savona kinevezésére, emellett pedig leszögezte, hogy Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása alapvető érdeke az országnak, és köztársasági elnökként az is a feladata, hogy megóvja az olaszok megtakarításait. Mint mondta, a pénzügyminiszter megnevezése azonnali üzenet, amely bizalmat vagy riadalmat kelthet, ezért kell tekintélyes politikai személyiségnek betöltenie ezt a tisztséget.

Matteo Salvini, a Liga vezetője kijelentette, az olaszok senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, ezért visszamennek szavazni, Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője pedig hihetetlennek nevezte a történteket, mint mondta,

felesleges választani, ha utána nem az olaszok, hanem a hitelminősítők döntenek a kormányról. 

Az Öt Csillag Mozgalom politikusai közösségi oldalaikon azt írták, az államfő megvétózta Savonát, a vezetőség pedig még ennél is tovább ment, szerintük az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben akarják felelősségre vonni és megvonni tőle tisztségét.

Az elnöki palota azzal vágott vissza, hogy csak a pártok ragaszkodtak mereven a jelöltjeikhez, senki mással nem kívánták ugyanis helyettesíteni a jelöltjüket, Mattarella pedig arról beszélt, senki nem vádolhatja azzal, hogy megakadályozta az M5S-Liga kormányának megalakulását, hiszen a választások óta minden eszközzel igyekezett elősegíteni a korábban egymással szembenálló két párt közötti megegyezést.

Pier Carlo Padoan, leköszönő pénzügyminiszter egyébként éppen vasárnap nyilatkozta azt, hogy a probléma valójában nem Savona személye, sokkal inkább a Liga és az Öt Csillag fenntarthatatlan gazdasági programja. Emellett arról is beszélt, hogy a két pártnak nyíltan el kellett volna határolódnia a miniszterjelölt legutóbbi könyvében tett kijelentésétől, mely szerint az országnak szüksége van egy B-tervre, arra az esetre, ha elkerülhetetlenné válik a kilépés az EU-ból.

Az így kialakult helyzetben most Mattarellának kell döntést hoznia, de jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy ezzel új választásokra kerül majd sor, addig pedig szakértői kormány irányíthatja majd az országot. Az elnöki palota bejelentette, hogy hétfőn az államfő Carlo Cottarelli közgazdászt fogadja, aki az államfő által felkért szakértői kormány miniszterelnöke lehet.

Elemzők szerint az M5S-Liga kormányalakítás kudarca egyértelműen a Ligának kedvez, a párt ugyanis az utóbbi hetekben megsokszorozta támogatottságát, míg az Öt Csillag Mozgalom a választások óta gyengült, most pedig elvesztette a kormányalakítás első nagy lehetőségét. Az olasz helyzetről bővebben is írtunk már, ezt a cikkünket itt olvashatják.

Rovatok