Index Vakbarát Hírportál

A tengeren született kisbabát is mentett az olasz partiőrség

2018. május 27., vasárnap 16:52

Mintegy kétezer bevándorlót mentett ki a utóbbi napokban a Földközi-tengerről az olasz parti őrség, köztük egy csecsemőt, aki a nemzetközi vizeken született egy csónakban - írja az MTI. Az olasz haditengerészet parti őrsége közölte, hogy órákon belül 1100 bevándorló száll partra Szicíliában; őket hét műveletben vették fel a tengerről szombaton.

Az egyik esetben hetven embert találtak egy bárkában, akik látták, ahogy egy nő megszülte a gyerekét a tengeren, nemzetközi vizeken.

A kisfiú ideiglenesen a Miracle (Csoda) nevet kapta.

Ő és az anyja is jól van. A nő egy évet töltött egy líbiai menekülttáborban, ahol folyamatosan bántalmazták, és pénzt követeltek tőle szabadon engedése fejében. A bárkájuk szerdán indult volna, de elromlott a motorja, ki kellett szállniuk, és egy napig bujkálniuk a tengerparton.

A spanyol tengeri mentőknek is sűrű hétvégéje volt, 408 embert szedtek föl a Földközi-tengerről  több kisebb csónakból. Spanyolország mára már a migráció harmadik legfontosabb célpontjává vált Olaszország és Görögország után. Marokkóból vágnak neki a tengernek, mert igyekszenek elkerülni a káoszba fulladt Líbiát.

Az utóbbi észak-afrikai országban mintegy 15 migránst lőttek agyon helyi banditák, amikor elszöktek a fogságukból. Az Orvosok Határok Nélkül nevű humanitárius szervezet beszámolója szerint mintegy száz migráns tört ki egy magánbörtönből múlt szerdán Bani Valid városban. Közülük 15-en meghaltak az üldözés közben, 25-öt pedig kórházban ápolnak lőtt sérülésekkel.

A menekültek Eritreából, Szomáliából és Etiópiából utaztak Líbiába abban a reményben, hogy eljuthatnak Európába. Köztük sokan évek óta voltak a líbiai emberrablók fogságában, akik adták-vették őket egymás között. A líbiai fővárostól, Tripolitól 170 kilométerre délkeletre fekvő Bani Validban a feltételezések szerint mintegy húsz magánbörtön van.

Rovatok