Index Vakbarát Hírportál

Koreai-csúcs: úgy találkoztak, mintha ez mindennapos volna

2018. május 28., hétfő 16:56

Szinte naponta változik, hogy van-e esély megtartani a június 12-ére Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-korai elnök között. A legtámogatóbbnak a dél-koreai elnök tűnik, aki jelezte: szívesen közvetít aktívan, sőt, lehet, hogy részt is vesz majd a megbeszélésen.

Szinte naponta változik a helyzet a június 12-re tervezett Trump–Kim-csúcstalálkozó körül. Mindez tűnhet bohózatnak, egók harcának, de akár bonyolult diplomáciai játszmának is.

A múlt héten például előbb úgy tűnt, hogy csúszik a találkozó, majd úgy, hogy el is marad, de aztán a szombaton, egy váratlan legfelsőbb szintű koreai csúcstalálkozó visszahozta a reményeket.

Mun lelkes

A dél-koreai elnök, Mun Dzsein ma kijelentette, hogy készen áll a gyakori, váratlan csúcstalálkozókra észak-koreai kollégájával, Kim Dzsongunnal. Mint fogalmazott, akárhányszor is szükséges találkozni, ő szívesen megteszi.

Mun szerint múlt heti váratlan találkozó legfontosabb előrelépése éppen az volt, hogy „képesek voltunk elhagyni a bonyolult előkészítő eljárásokat és protokollokat, és úgy találkoztunk, mintha ez teljesen mindennapos lenne" .

Mun arra is rámutatott, hogy fejlesztené a kétoldalú kapcsolatokat, ha gyakran tartanának a felek hasonló gyakorlati megbeszéléseket. Korábban Szöul már azt is jelezte, hogy nem kizárt az sem, hogy az elnök is csatlakozik a Trump–Kim-találkozóhoz.

Az amerikaiak már Phenjanban vannak

A váratlanul újra javuló amerikai – észak-koreai kapcsolatokat bizonyítja az is, hogy Donald Trump vasárnap kijelentette, hogy

az Egyesült Államok már küldöttséget delegált Észak-Koreába

a találkozó előkészítésére, és hozzátette „ragyogó esélyei vannak annak, hogy Észak-Korea nagyszerű gazdasággá fejlődjön”

Rovatok