Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen román párt sem támogatta a székely autonómiát

2018. május 29., kedd 16:48

A bukaresti képviselőház után a kétkamarás román parlament szenátusa is elutasította a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott törvényjavaslatot a területi autonómiáról.

A székelyföldi autonómia tervezetét a szenátus szakbizottságai előzőleg negatívan véleményezték, a szenátus múlt heti plenáris vitáján pedig valamennyi román párt szónoka ellene érvelt.

A törvénytervezet sorsáról végleges döntést hozó szenátus 96 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a Székelyföld autonómiáját elutasító szakbizottsági jelentést. A székelyföldi autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta – írja az MTI.

Kedden a román elnök is az autonómia ellen foglalt állást, nem először. Az erdélyi szász származású Klaus Iohannis Tőkés László és Izsák Balázs javaslatára reagált: a magyar politikusok (Tőkés az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Izsák a Székely Nemzeti Tanács elnöke) még március végén kezdeményezett találkozót a román elnökkel.

Erre ugyan Iohannis érdemben nem reagált, azt azonban a román elnöki hivatal nevében megint kinyilvánította, hogy az etnikai alapú autonómia nem kívánatos, „mert ahelyett hogy a közösségek fejlődését szolgálná, fennáll a veszélye, hogy akadályozza azt”.

Rovatok