Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa a széteső Irakba szeretne látogatni

2018. május 30., szerda 20:06

Ferenc pápa az új iraki kormány megalakulását követően Irakba kíván látogatni - közölte szerdán az iraki külügyminisztérium. A hír erős marketingüzenettel bírhat az amúgy kaotikus és elég kilátástalan iraki politikai helyzetben.

Irakban május 12-én parlamenti választást rendeztek. Jelenleg nincsen még kormányfője az országnak, és ahogy az már a Közel-keleten lenni szokott, a politikai erők fragmentáltak és a szálak nagyon kuszák.

Ebben a helyzetben az iraki külügyi tárca azt közölte, hogy Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár arról tájékoztatta Omar Ahmed Karím Barzánit, Irak szentszéki nagykövetét, hogy a pápa lel szeretne látogatni Irakba.

Barzáni biztosította Parolint afelől: támogatják, hogy Ferenc pápa Irakba látogasson, és a béke üzenetét vigye magával a különböző vallások gyermekeinek az Iszlám Állam terrorszervezet felett aratott iraki győzelmet követően.

Különös belpolitikai helyzet

Irakban viszonylag sok katolikus él, a parlamentben is van 5 állandó hely fenntartva számukra, de azért a szélsőséges szunnita iszlámon kívül minden más vallással szemben intoleráns Iszlám állam dúlása idején 120 ezer keresztény menekülni kényszerült.

Irakban az aktuális belpolitikai helyzet nehezen érthető meg a múlt ismerete nélkül. Az egykori diktátor, Szaddám Huszein a kisebbségi szunnita valláshoz tartozott. Miután az amerikai hadsereg letaszította a trónról, a síiták vezetik az országot és olykor keményen megbüntették a múlt elnyomásai miatt a kisebbségi ágat. Az ország arab lakosságának

Az Egyesült Államok próbál egyensúlyozni, minden erejével a központi Irak fenntartásán dolgozik, de ezt a kisebbségek nem szeretik. A szunniták sem, de különösen nem a kurdok. Ők javarészt a szinte teljesen független államként működő Iraki Kurdisztán lakói. Reménytelen helyzetben vannak, hiába segítették a 2014 és 2017 decembere között tombol iszlám állam legyőzését és hiába szavaztak referendumon is a függetlenségük mellett mindenki ellenük van, a többi iraki, a törökök, az irániak és az egységet őrző amerikaiak is.

Friss választás

A legutóbbi választáson ezernyi erő és mindenféle szövetség indult, de nagyon leegyszerűsítve egy Muktada asz-Szadr nevű síita hitszónok lett a választás győztese. Ő maga nem lehet miniszterelnök (mert nem kandidált erre a posztra), de az ő szava lesz majd a döntő a leendő kormányfő kiválasztásában.

Innen jönnek a bonyodalmak.

A síiták általában szeretik a síita világ vezető erejét, vagyis Iránt és az iraki síiták általában szeretik a gyűlölt Szaddámot elüldöző Egyesült Államokat. Ám a friss győztes az a ritka kivétel, aki nagyon keményen bírálta a kampányban Iránt is és az Egyesült Államokat is.

Irak ugyan most éppen viszonylag békés, kevés a harc, inkább csak a gyakori robbantásos merényletek okoznak riadalmat, de Irak egyben tartása így is egyre nehezebb feladatnak tűnik.

Irakban is kapitulált az Iszlám Állam, de rengeteg harcosa szívódhatott fel a szunnita területeken a lakosság körében. Ha a világ egyik legjobban védett személye ellátogat abba az országba, ahol a világon a legjobban szeretnék őt megölni, az nem akármilyen kihívás lesz.

Rovatok