Index Vakbarát Hírportál

Fegyverszünetet kötött a Hamász és Izrael

2018. május 30., szerda 11:10

Egyiptomi közvetítéssel fegyverszünetet kötött szerdán Izrael és a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász – írja az MTI.

A helyi média szerint a Hamász egyetértett a tűzszünettel, az izraeli hadsereg pedig tiszteletben tartja a megállapodást mindaddig, amíg nem lőnek az övezetből amennyiben viszont kiújulnak a támadások, akkor még hevesebben fognak válaszolni. Izrael ugyanakkor hangsúlyozta, azért fogadják el az egyezményt, mert nem akarják kínos helyzetbe Egyiptomot, a továbbiakban is számítanak ugyanis Kairó közvetítő szerepére. 

Kedd reggel óta mintegy száz aknagránátot és rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, de ezek túlnyomó többségét elfogta és megsemmisítette a Vaskupola nevű rakétaelhárító védelmi rendszer, Izrael pedig csaknem harminc légicsapást mért a gázai fegyveres szervezetek infrastruktúrájára, de ezeket a helyi híradások szerint előzőleg kiüríthették a támadásoktól tartva, így nem érkeztek jelentések palesztin áldozatokról.

A Gázai övezetnél az azt irányító Hamász március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli blokád ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. A Gázai övezetnél tartó tiltakozások márciusi kezdete óta izraeli katonák több mint 50 embert lőttek agyon, több ezret pedig megsebesítettek.

Ezek a tiltakozások fajultak el újra a Jeruzsálembe áthelyezett amerikai nagykövetség felavatása miatt, az izraeli hadsereg éles lőszerrel kezdte el lőni a tiltakozókat, valamint több légicsapást is mért a Hamász állásaira, amit a szervezet a határ menti palesztin tüntetések megállítására tett sikertelen kísérletként értékelt.

A történtek alapján félő volt, hogy akár újabb háborúvá is fajulhat a konfliktus, ezért is különösen meglepő a szerdai fegyverszünet. A gázai helyzetről összefoglalót is készítettünk, ezt itt nézheti meg.

(Borítókép:  Chris McGrath / Getty Images Hungary)

Rovatok