Index Vakbarát Hírportál

Minden tettét vállalja a korrupcióval gyanúsított német menekültügyi tisztviselő

2018. május 30., szerda 12:29

Áldozatnak tartja magát és vállalja tetteit a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) brémai kirendeltségének korrupcióval gyanúsított volt vezetője, aki a hatóságok szerint a törvényeket megsértve juttatott menedékjoghoz több ezer embert – írja az MTI.

A hatóságot rendszerszintű gondok feszítik, amelyekért a legfelső vezetést és a szövetségi kormány illetékeseit terheli a felelősség, akik őt fel akarják áldozni, a brémai esetek azonban csak a botrány egyharmadát jelentik, hamarosan újabb részletek is napvilágra kerülnek, és így azok kerülnek majd bajba, akik most őt vádolják visszaélésekkel.

– mondta a felfüggesztett vezető a Bild szerdai számában, hozzátéve, hogy 1993 óta irányította a brémai tartományi kirendeltség munkáját, így az előző menekültválság, a széteső Jugoszláviából érkezett menekülthullám kezelésében is részt vett.

Szerinte a 2014-ben megindult újabb hullámnál kezdettől fogva mindenki tudta, hogy a hatóság személyzete nem elégséges a feladat elvégzéséhez, a BAMF vezetését viszont nem a menedékkérők sorsa, hanem az elbírált kérelmek száma és az ügyek átfutási ideje érdekelte.

A BAMF akkori vezetője, Frank-Jürgen Weise a kormány elvárásának megfelelően csak a gyorsaságra és a hatékonyságra összpontosított, és ez nem változott az új vezető, Jutta Cordt érkezésével, holott a hatóság nürnbergi központját mindig értesítették a gondokról – tette hozzá.

A felfüggesztett vezető elmondta, ő nem a számokat, hanem a menedékkérőket, a bajba került embereket tartotta fontosnak, és minden tettét vállalja, arra a felvetésre pedig, hogy akár bűnözőket vagy védelemre nem szoruló embereket is menedékjoghoz juttathatott, azt mondta,

hibázni emberi dolog.

Emellett kiemelte azt is, hogy soha nem fogadott el pénzt, a korrupció vádját pedig nevetségesnek tartja. Áprilisban került nyilvánosságra, hogy a brémai hivatalnál legalább 1200 olyan esetről lehet szó, amikor nem szabályszerűen adták meg a menekültstátuszt, ezért ott legalább 18 ezer esetet újra át fognak vizsgálni, a Bild szerint pedig a háromezret is elérheti a jogalap nélkül megítélt menekültstátuszok száma.

A szövetségi parlament belügyi bizottsága kedden rendkívüli ülésen foglalkozott az üggyel, ahol többek közt Horst Seehofer belügyminisztert is meghallgatták, aki a zárt ülésen kiemelte, hogy a BAMF-nál korábban a gyorsaság fontosabb volt a minőségénél, márciusi hivatalba lépése után viszont elrendelte, hogy ezentúl a menedékjogi eljárások megfelelő minőségének biztosítása álljon az első helyen. Seehoffer az ülést követően a kormány nevében bocsánatot kért a lakosságtól a hatóságnál elkövetett hibákért, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják majd az ügyet.

A menekültválság Németországra gyakorolt hatásairól korábban bővebben is írtunk, ezt a cikkünket itt olvashatja.

Rovatok