Index Vakbarát Hírportál

Babcsenko-ügy: 30 orosz ellenzéki meggyilkolását akadályozták meg

2018. május 31., csütörtök 13:16

Számos orosz ellenzéki tervezett megölésének megakadályozása érdekében kellett megrendezni Arkagyij Babcsenko, Kijevben élő orosz újságíró halálát - indokolta a különleges művelet szükségességét csütörtökön az ukrán főügyészség.

Larisza Szarhan, a hivatal szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy az az ukrán férfi, akit Babcsenko megölésének megszervezésével, vagyis a bérgyilkos felbérelésével bíztak meg az orosz titkosszolgálatok,

említést tett egy bizonyos listáról, amelyen az újságírón kívül még harminc orosz ellenzéki neve szerepel, akiket likvidáltatni akarnak Ukrajna területén.

Ahhoz viszont, hogy az ukrán hatóságok megtudják, kiket akarnak még megöletni, szükség volt az újságíró meggyilkolásának megrendezésére. A szóvivő szavai szerint a műveletnek köszönhetően sikerült a listát megszerezniük.

Mint korábban megírtuk, az ukrán nyomozóik azonosítottak egy ukrán állampolgárt, akit állítólag 40 ezer dollárnyi pénzért felbérelt az orosz titkosszolgálat, hogy ölje meg Babcsenkót. Ő a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél. 30 ezer dollárt ígért neki, ebből 15 ezret át is adott előlegként. A gyilkolással megbízott férfi azonban együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Az ukrán titkosszolgálati akciót számos újságírók jogainak védelmével foglalkozó civilszervezet mellett kritizálta az EBESZ is, mondván, a valósággal való játszadozás nem tolerálható. Mint ismert, Babcsenko meggyilkolását kedden jelentették be az ukrán médiában, egy nappal később pedig sértetlenül megjelent azon a sajtótájékoztatón, amin elárulták, titkosszolgálati akció keretében rendezték meg a halálát, amiről felesége sem tudott.

Rovatok