Index Vakbarát Hírportál

Horvát rendőrök rálőttek egy menekülteket szállító mikrobuszra

2018. május 31., csütörtök 11:18 | aznap frissítve

Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, amely többszöri figyelmeztetés után sem állt meg, két gyermek megsebesült - jelentette az N1 horvát hírcsatornára hivatkozva az MTI.

A híradások szerint a mikrobusz szerdán késő este Donji Lapac körzetben nem volt hajlandó megállni a rendőrök jelzésére. A rendőrök útakadályt állítottak, és fény- valamint hangjelzésekkel próbálták megállítani a járművet, de az nem állt meg. A sofőr megpróbálta elgázolni a rendőröket, akik ezért rálőttek. A mikrobusz erre megállt, a sofőr pedig kiugrott és az erdőbe menekült.

A mikrobuszban 29 iraki és afganisztáni menekültet találtak, köztük két gyereket, akik a lövésektől megsebesültek. Őket a zárai (Zadar) kórházban kezelik, nincsenek életveszélyben. Hét másik ember is megsérült, valószínűleg a gyors és életveszélyes vezetés miatt.

Elis Zodan, a zárai rendőrkapitányság sajtószóvivője szerint egy 12 éves fiú és egy 12 éves lány sérült meg, mindkettőjüknek stabil az állapota.

Sajnáljuk a gyerekeket, de a rendőrök nem tudhatták, mi van a mikrobuszban.

A mikrobuszban több kiskorú is volt, mindannyian nemzetközi védelmet kértek Horvátországban. A sofőrt helikopterekkel és nyomkövető kutyákkal még mindig keresi a rendőrség.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerint a rendőrség védi a határokat az illegális migrációval szemben, ugyanakkor sajnálatának adott hangot a megsebesült gyerekek miatt. Mint mondta, a rendőrségtől továbbra is azt várja, hogy feltartóztassa az embercsempészeket.

Rovatok