Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban összejött a többség a korrupt jobboldali kormány leváltására

2018. május 31., csütörtök 20:43

Összejött a spanyol ellenzéknek a Mariano Rajoy spanyol kormányfő leváltásához szükséges parlamenti többség - derült ki a madridi törvényhozás csütörtöki vitáiból. A jelenlegi miniszterelnök menesztéséhez a 350 fős parlament abszolút többségének, azaz 176 képviselőnek a támogató szavazata szükséges. A péntekre kitűzött szavazáson várhatóan 180 szavazat érkezik a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által beterjesztett indítványra, mely

a jelenlegi konzervatív kormány helyett szocialista kormányt javasol Pedro Sánchez vezetésével.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó PSOE mellett már korábban jelezték támogatásukat az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá), a Compromís (Elkötelezettség) és Új Kanári-szigetek nevű baloldali pártok.

Hozzájuk csütörtökön csatlakozott a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), majd a baloldali baszk Eh Bildu, a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) és a Baszk Nacionalista Párt (PNV) is.

Utóbbi vezetése hosszasan mérlegelt, és csak

azután hozta meg döntését, hogy meghallgatta délelőtt Mariano Rajoy és Pedro Sánchez felszólalásait.

Amennyiben a parlament pénteken megvonja a bizalmat a spanyol kormányfőtől, azzal a lendülettel bizalmat is szavaz a szocialista kormányfő-jelöltnek, aki a szavazás kihirdetésével egyidőben elfoglalhatja hivatalát és kinevezheti kormányának tagjait (azaz az átmenet gyors lesz).

A várható eredmény ellenére Mariano Rajoy nem mond le a bizalmi szavazás előtt, így ő lehet az első spanyol kormányfő, akit bizalmatlansági indítvánnyal mozdítanak el. Az elemzők által korábban felvázolt lehetséges forgatókönyvek között szerepelt, hogy Mariano Rajoy kormányfő a bizalmi szavazást megelőzően lemondhat posztjáról, így a voksolás okafogyottá válna, a kormányfő pedig ügyvezető miniszterelnökként hivatalban maradna, amíg meg nem találják utódját -  ami egy hosszas és egyértelmű többség híján igen sok egyeztetést igénylő feladat.

Azonban a Néppárt (PP) erre a forgatókönyvre úgy reagált, hogy parlamenti többség híján nincs értelme ennek a húzásnak.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy

a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá. A leendő miniszterelnök az ítéletre hivatkozva felszólalásban követelte Rajoy lemondását, aki azonban indulatosan úgy vágott vissza, hogy

Talán te vagy Kalkuttai Szent Teréz? Mindenhol korrupció van, amivel bizonyára te is tisztában vagy, mivel te sem tartod magad annyira távol tőle.

(MTI, Politico)

Rovatok