Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes lett a caracasi metró, de nem örülnek neki az emberek

2018. május 31., csütörtök 22:06

Ha elfogynak a jegyek, nyissátok meg a forgókapukat!

- ezt az utasítást kapták májusban az 53 állomásból álló caracasi metróhálózatban dolgozó ellenőrök. Az ingyenes metróközlekedés oka nem a venezuelai kormányzat nagylelkűségében, hanem az országot sújtó válságban keresendő. A jegyek előállításához használt nyersanyagot ugyanis külföldről importálják, csakhogy a valutatartalékaival spóroló kormány több mint egy éve már nem látta el a beszerzésekhez szükséges valutával a metróhálózatot üzemeltető vállalatot.

A reuters tudósítása szerint a jegykiadó automatákon az "üzemen kívül" felirat olvasható, az utasok pedig szabadon mehetnek át zöld jelzést mutató forgókapukon. De az ingyenesség lepusztultsággal jár együtt: a korábban a világ egyik legjobb metrójának számító caracasi hálózatban állandó a késés, a mozgólépcsők egy része felmondta a szolgálatot, és nem javítják meg őket. A jegyek alapanyagán való spórolás ráadásul komolyabb hiányok rémét vetíti előre, hiszen mi van akkor, ha az importált alkatrészek is elfogynak? Az egyik állomásfőnök szerint már most meghibásodott vonatokból használnak alkatrészeket más szerelvények javításához.

Egyelőre sem a venezuelai tájékoztatási minisztérium, sem a Metro de Caracas vállalat nem reagált hivatalosan, de a metró feje, César Vega  forgalomszámlálással indokolta a megnyitott kapukat. 

(Reuters)

Rovatok