Index Vakbarát Hírportál

47 potenciális áldozat neve vált ismerté az ukrán álgyilkosságnak hála

2018. június 1., péntek 22:18

Arkagyij Babcsenko Kijevben élő orosz újságíró megrendezett gyilkosságának köszönhetően 47 potenciális áldozat neve vált ismertté az ukrán hatóságok számára, állítja Jurij Lucenko ukrán főügyész. A listán Ukrajnába menekült orosz ellenzékiek, jórészt újságírók szerepelnek.

A főügyész Facebook-bejegyzésében azt írta, már tájékoztatták a lehetséges célpontokat a veszélyről, és jelenleg védelmüket szervezik, írja az MTI.

Továbbá a nyomozóhatóságok fontos bizonyítékokhoz jutottak Borisz Herman, a Babcsenko megölésének megszervezésével meggyanúsított ukrán férfi  és az orosz titkosszolgálatok közötti kapcsolatokról. Ezeket az információkat azonban csak később tárnak a nyilvánosság elé. 

A főügyész és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke egyébként tájékoztatták a G7 országok, valamint Norvégia, Ausztrália, az Európai Unió és az Európa Tanács kijevi diplomáciai vezetőit, miért volt szükség az újságíró halálának megrendezésére. Erre szükség is volt, ugyanis sokaknak nem tetszett az akció.

Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan bíráló orosz újságírót, Arkagyij Babcsenkót lelőtték kijevi lakásában. Három lövést kapott a hátába, és kórházba szállítás közben, a mentőben belehalt sérüléseibe. Szerda este azonban Vaszil Hricak SZBU-vezető bejelentette, hogy az újságíró él, megölését az ukrán titkosszolgálat rendezte meg, mert valóban az életére törtek, méghozzá az orosz titkosszolgálatok megbízásából. 

Rovatok