Index Vakbarát Hírportál

A feltámadt újságíró ukrán lett, egy másik Putyinhoz menekült

2018. június 1., péntek 16:03

Ukrán állampolgárságot kap Arkagyij Babcsenko, akinek meggyilkolását eljátszotta az Ukrán Biztonsági Szolgálat. A Kreml kritikusaként fellépő, újságíróvá lett egykori orosz katona erről pénteken az ukrán elnök képviselőivel tárgyalt. Babcsenko mindeddig tartózkodási engedéllyel élt Kijevben, ahová életét félve költözött Oroszországból. Az állampolgárságot személyesen Petro Porosenko elnök kezdeményezte – írta az Rbc.ru.

„Ez az ország befogadott, menedéket nyújtott és egy különleges akciót végrehajtott a védelmem érdekében” – mondta Babcsenko, megköszönve az államfői segítséget.

Miközben az Babcsenko Ukrajnának adott hálát Oroszországtól féltett életéért, egy ukrajnai újságíró Vlagyimir Putyin védelmét kérte.

„Petro Porosenko ukrán elnökhöz fordulok, akit személyesen ismerek, és akivel több jó dolgot is véghezvittünk. Kijelentem, hogy lemondok ukrán állampolgárságomról, és ettől a perctől fogva csakis orosz állampolgárnak tekintem magamat. Putyin elnökhöz fordulok azzal a kéréssel, hogy biztosítson nekem jogi védelmet, és tegyen lépéseket kiszabadításom érdekében” – idézte az MTI a Hromadszke ukrán hírportál tudósítását , amely Kirill Visinszkij bírósági peréről szólt.

A RIA Novosztyi Ukrajina hírportál főszerkesztőjét ugyanis az ukrán hatóságok hazaárulással vádolták meg. Május 15-én az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai házkutatást tartottak a RIA Novosztyi orosz állami hírportál ukrajnai változataként működtetett internetes kiadvány kijevi irodájában, főszerkesztőjét őrizetbe vették.

Jurij Lucenko ukrán főügyész aznap kijelentette: a nyomozó hatóságoknak bizonyítékaik vannak arra, hogy „a RIA Novosztyi Ukrajina jó fizetségért ukránellenes támadásokat hajtott végre az ország ellen folyó dezinformációs háborúban”.

Visinszkij kérésére reagált az orosz külügy, amely segítséget ígért állampolgárának, akinek előzetes letartóztatását azonban az ukrán bíróság fenntartja.

Az ukrán alkotmány szót ejt a kettős állampolgárság tiltásáról – ezért nem vállalhatják fel hivatalosan a kárpátaljai magyarok sem, ha van magyar útlevelük –, bár olykor értelmezése körül viták támadnak, mondván, a szöveg nem egyetlent, hanem egységeset jelent, ami nem a kettős állampolgárság tiltására utal, hanem arra, hogy az ukrán állampolgárság egységes. Ez utalás lehetett a Szovjetunió széthullása után Ukrajnánál maradt, 2014-ben Oroszország által annektált Krímre és a kelet-ukrajnai orosz anyanyelvű ukrajnaiakra.

Több politikus, közéleti személyről is köztudott volt, hogy orosz, izraeli, amerikai vagy valamely EU-tagország állampolgárságával is rendelkezik, ám ezek nem vontak maguk után automatikusan eljárást, inkább csak akkor merültek fel problémaként, ha politikai vitái támadtak a fennálló vezetéssel.

Rovatok