Index Vakbarát Hírportál

Marine Le Pen pártja új nevet kapott

2018. június 1., péntek 21:10

A párttagok 81 százalékának szavazatai alapján új nevet vesz fel a francia Nemzeti Front (Front National). A pártot a jövőben Nemzeti Gyűlésnek/Nemzeti Tömörülésnek (Rassemblement National) fogják hívni - jelentette be Marine Le Pen, írta a Le Monde.

A párt elnöke azt mondta, hogy május 9. óta szavazhattak a párttagok, és döntő többséget kapott a névváltoztatás. Marine Le Pen Lyonban tartott beszédet, ahol mindezt "hatalmas stratégiai, technikai és politikai változásnak" nevezte.

Marine Le Pen régi terve, hogy az évtizedekig szélsőjobboldali, olykor töményen rasszista retorikával és politikával működő Nemzeti Frontból országos néppártot csináljon.

A Front National névnek dicsőséges története van, amelyet senki nem akar megtagadni. De tudjátok, sok francia számára pszichológiai gátat jelent

- üzente a pártagoknak. Az új név viszont jelzi "az eltökéltségünket az egyesülésre."

A névváltoztatás persze máris érik kritikák. A Nemzeti Front alapítója, Jean-Marie Le Pen, Marine LE Pen apja a pénteki közleményben "árulásnak" nevezte, és a párt nevének és identitásának "szégyenletes eltörlése" szerinte a "legsúlyosabb csapás, amely valaha érte a Nemzeti Frontot". "Elítélem az ötletgazdákat és a végrehajtókat is" - jelentette ki Jean-Marie Le Pen.

Marine Le Pen a tavalyi elnökválasztáson az első fordulóban 24-21 százalékra kikapott Emmanuel Macrontól, de így is megelőzte a jobboldali Republikánusok és a Szocialista Párt jelöltjét. A második fordulóban viszont nagy verést kapott: Macron 66-34-re legyőzte Le Pent, ami jól mutatja, hogy sok francia számára még mindig taszító a Nemzeti Front. A névváltoztatással ezen próbál változtatni Le Pen.

Rovatok