Index Vakbarát Hírportál

Hazugságvizsgálóval fogják szűrni a korrupt politikusokat Kenyában

2018. június 2., szombat 12:01

A kenyai elnök, Uhuru Kenyatta felszólította az magas rangú kormánytisztviselőket, hogy menjenek el hazugságvizsgálatra, írja a CNN. Az elnök szerint ezzel véget lehetne vetni az országban óriási méreteket öltött korrupciónak.

Kenyatta ezt azután jelentette be, hogy 90 millió dollár tűnt el a Nemzeti Ifjúsági Szolgálatból. Ezekben a kormányzati forrásokból a fiatalok továbbképzését finanszírozta volna az állam. Miután a csalás kiderült, több tucat állami tisztviselőt tartóztattak le. Az elnök szerint a hazugságvizsgáló gépek kiszűrik az "önző és kapzsi" embereket, akiket nem kellene kinevezni az állami hivatalok élére.

A poligráfos vizsgálatokat a tervek szerint júliusban kezdik meg. Aki ezeken "megbukik", azt felfüggesztik a hivatalából – mondta az elnök. Azt is hozzátette, hogy egyéb korrupcióellenes újításokat is kitalált, azokat majd a következő napokban jelenti be.

Uhuru Kenyatta 2013-as elnökjelölti kampányának egyik fontos eleme volt a korrupció elleni harc. De hiába nyert, és vezeti öt éve az országot, a kenyai korrupció még mindig hatalmas. Márciusban például nyomtalanul eltűnt 108 millió dollár az egészségügyi minisztérium költségvetéséből.

(Borítókép fotó: Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images)

Rovatok