Index Vakbarát Hírportál

Több mint nyolcvan otthont puszított el eddig a Kilauea vulkán

2018. június 2., szombat 08:13

Négy hét alatt nyolcvanhét család otthona semmisült meg Hawaii-n a Kilauea vulkán kitörésének következtében, közölte a helyi polgárőrség szóvivője a CNN-nel. Ami igazán aggasztó, hogy csütörtökön ez a szám még csak 78 volt - a lávafolyam azóta még kilenc házat pusztított el.

A lakosság egy része azonban mg mindig bízik valami isteni csodában, mivel a lávafolyam útjában fekvő területek lakói között akadnak olyanok, akik eddig nem engedelmeskedtek a kormányzó kitelepítési parancsának, és maradnak a házukban - nekik mostantól két alternatívájuk lesz: vagy elmennek önként, vagy letartóztatják őket. A türelmi időszak péntek délutánig tartott, hogy azóta hányan távoztak önként vagy bilincsben azt nem tudni, de azt igen, hogy ha valaki esetleg elbujt volna, és később bajba kerül, hiába hívogatja a 911-et, mert a katasztrófavédelem nem fog kiszállni a területre.

Szóltunk. Kértük őket. Most még egyszer: kérem, távozzanak. Ennyi.

Ezt Janet Snyder, a megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte az újságírókkal. A vulkán négy hete tört ki először, a lávafolyam azóta pusztítja Hawaii-sziget (Hawaii-t több száz kisebb és nyolc nagyobb sziget alkotja, a legnagyobbat hívják Hawaiinak) keleti részét. Az amerikai geológiai szolgálat szerint a kitörés eddig 14 négyzetkilométernyi területet (kb. a debreceni Nagyerdő másfélszeresét) tette lakhatatlanná. A polgári védelem adatai szerint az érintett területekről eddig mintegy 2000 ember költözött ki május 3., a vulkán kitörése óta. A magmafolyam miatt az elektromos és távközlési vezetékek működése is megszakadt.

A vulkánból legalább húsz repedésen keresztül szivárog-folyik a láva, ezek közül a nyolcas számot viselő a legaktívabb és legveszélyesebb: az innen indult folyam óránkét 90 métert halad, és alkalmanként 80 méter magasra lövelli ki magából a lávát. A repedésekből emellett nem pusztán olvadt kő szivárog, hanem a rések gyakorlatilag szakadatlanul öntik magukból a mérgező kén-dioxidot is. A Kilauea kráteréből pedig rendszeresen elő-előtör a hamu, ami súlyos légzési nehézségeket okoz az érintett területeken élőknek. A geológusok azt mondják: fogalmuk sincs, meddig tarthat még a kitörés.

A CNN arra az érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet, hogy a kitörés a nagy kiterjedésű erdőtüzekhez hasonlóan befolyásolja az időjárást is, pontosabban a gomolyfelhő-képződést, amit a feláramlás okoz, és akár csapadékot is eredményezhet.

Rovatok