Index Vakbarát Hírportál

Orbán favoritja nyert a szlovén választásokon

2018. június 3., vasárnap 19:21

A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre a vasárnapi szlovéniai előre hozott parlamenti választásokon az exit poll után már az első részeredmények is.

A részleges eredmények tükrében az SDS 25,13 százalékkal az első helyen áll. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,70 százalékkal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 10,4 százalékkal a harmadik helyen végzett.


Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,47 százalékkal, a Baloldal (Levica) 9,11 százalékkal, az Új Szlovénia (NSi) 7,15 százalékkal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5 százalékkal, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 4,97 százalékkal, és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,24 százalékkal.

A Telegraph szerint a SDS-szel egyelőre senki nem hajlandó koalícióra lépni, de a bevándorlásellenes politikát folytató pártot nyíltan támogatta a választásokon.

Úgy hisszük, hogy a mai nap az első lépés, hogy Szlovénia a szlovénok jólétét is biztonságát tartsa a legfontosabbnak

– nyilatkozta Jansa.

Rovatok