Index Vakbarát Hírportál

Kiadták az első jogosítványokat nőknek Szaúd-Arábiában

2018. június 4., hétfő 18:21

Június negyedikén megtörtént amiről már régóta lehetett olvasni, hogy több évtizedes szünet után, újra kaphatnak jogosítványt nők Szaúd-Arábiában. A tiltás teljes feloldására június 24-én kerül sor az utolsó országban, ahol törvények tiltották a nőknek a vezetést. 

A helyi rendőrök szerint már elkezdték a nemzetközi jogosítványok becserélését érvényes szaúdi jogosítványokra, amit egy gyakorlati teszt elvégése előz meg.

A reformjaival haknizó Mohamed bin Szalman tevékenysége meglehetősen kettős élű. A herceg egyfelől azt sugallja, hogy oldani akar az olaj államot szabályzó konzervatív törvényeken, viszont eközben börtönbe záratta közel 200 rokonát, és az anyját jó ideje dugdossa az idősödő apja elől, nehogy lebeszélje őt a hatalom teljes átadásáról a herceg javára. Ezen kívül múlt héten letartóztattak 17 embert, akiket államellenes cselekménnyel vádolnak. Emberjogi szervezetek beazonosítottak a fogvatartottak között több nőt is, aki a női egyenjogúság mellett kampányolt. 

A letartóztatott aktivisták közül végül nyolcat ideiglenes szabadlábra helyeztek, kilencen -köztük négy nő-továbbra is börtönben vannak. 

(via Channel News Asia)

Rovatok