Index Vakbarát Hírportál

Mégse jár a meleg párnak az esküvői torta

2018. június 4., hétfő 20:03

Pár éve óriási botrány volt abból, amikor a Colorado állami Lakewood városában, egy cukrász vallási okokra hivatkozva, nem készített esküvői tortát egy meleg párnak. Ahogy arról akkor írtunk, Colorado állam fellebbviteli bírósága elmarasztalta a cukrászt, és kilátásba helyezte, hogy pénzbírsággal sújthatja, ha hasonló eset a jövőben előfordul. 

Évekkel később, június negyedikén azonban a legfelsőbb bíróság megszavazta 7-2 arányban, hogy sérültek  alkotmányos jogai, amikor elmarasztalták a vallásos cukrászt. A bíróság kiemelte, hogy egyedi esetről van szó, ugyanis a per korábbi anyagát vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy elfogult volt az ügyészség, és vallásossága miatt megkülönböztetésben részesült a férfi. 

A bíróság szerint mindenképpen azonos jogok illetik meg a meleg párokat, viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy amikor ezt bírósági keretek között vizsgálják, a vallási hátteret semlegesnek kell tekinteni, és nem pedig negatív címkeként használni, mint az szerintük ebben az esetben történt. 

Megszólalt a két bíró, aki a mostani döntés ellen szavazott. Mindketten azt mondták, hogy a pártól tisztán  szexuális orientációjuk miatt tagadták meg annak a terméknek az eladását, amit heteroszexuális pároknak eladnak, és éppen ezért teljesen abszurd a mostani ítélet. 

(BBC)

Rovatok