Index Vakbarát Hírportál

Atomprogram: Irán nem áll le az ellenállási mozgalmak támogatásával

2018. június 5., kedd 00:25

Iránnak nem áll szándékában mérsékelni befolyását a Közel-Keleten, s folytatni fogja a térségben működő ellenállási mozgalmak támogatását, ahogy ballisztikusrakéta-programját is - írja az MTI.

Hétfőn Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője beszélt erről, hozzátéve, hogy utasítást adott az ország urándúsítási képességének növelésére. Az iráni állami televízióban élőben közvetített beszédében Hamenei egyben arra buzdította az arab fiatalokat, hogy szálljanak szembe az Egyesült Államok nyomásával:

Fiatal arabok, meg kell ragadnotok a kezdeményezést, és cselekednetek kell a saját jövőtök érdekében ... néhány térségbéli ország a saját népe ellenségeiként cselekszik ... továbbra is támogatni fogjuk az elnyomott népeket és ellenállási mozgalmakat a régióban 

Hamenei azt mondta, kíméletlen válaszcsapásra számíthatnak az országa ellenségei, ha megtámadják az iszlám köztársaságot. A vezető szerint Irán ballisztikusrakéta-programja elengedhetetlen az ország védelme szempontjából, dacára a felszámolására vonatkozó nyugati követeléseknek. Szerinte a rakétaprogram korlátozása olyan álom a világ nagy vezetői részéről, amely sosem fog valóra válni.

 Teherán tízszeresen fog válaszolni, ha ellenségei megtámadják 

Ali Dzsafári dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka tavaly közölte, hogy 2000 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétát fejlesztett ki Irán, ami el tudja érni Izrael területét, valamint az Egyesült Államok közel-keleti érdekeltségeinek és erőinek a jelentős részét. 

A tervezett megállapodás többek között arra kötelezi az iszlám köztársaságot, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, csökkentse urándúsító reaktorainak számát, és az araki nehézvizes reaktort úgy alakítsa át, hogy ne lehessen atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani benne. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbb május végén erősítette meg, hogy Irán továbbra is eleget tesz az ország atomprogramjának korlátozását célzó többhatalmi megállapodásban vállalt kötelezettségeinek. Az ügynökség tudatta: Irán dúsított uránkészlete továbbra is a megszabott mennyiség alatt van, a plutónium előállításához használható egyik tervezett araki reaktor építése pedig ugyancsak szünetel.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban azon az állásponton van,   hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Rovatok