Index Vakbarát Hírportál

Átadták Franciaországnak a párizsi terrortámadás irányítóját

2018. június 5., kedd 12:55

Belgium átadta Franciaországnak a 2015. novemberi párizsi terrortámadások egyik feltételezett irányítóját, Yassine Atart - jelentette be a belga szövetség ügyészségre hivatkozva az MTI. A 31 éves belga állampolgárságú férfit 2016 márciusában vették őrizetbe Brüsszelben, azóta egy belgiumi börtönben raboskodott. Innen szállították át kedd reggel Franciaországba nemzetközi elfogatóparancs alapján, ahol is előzetes letartóztatásba fog kerülni.

Yassine Atar testvére, Oussama a nyomozók szerint szintén részt vett a párizsi, majd a későbbi brüsszeli robbantásos merényletek megszervezésében. A hosszú ideig álnéven bujkáló férfit a biztonsági szolgálatok szerint az év elején valószínűleg megölték Irakban. Yassine és Oussama Atar egyébként unokatestvérei voltak a brüsszeli öngyilkos támadásokat elkövető Bakraoui-fivéreknek.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Rovatok