Index Vakbarát Hírportál

Hogyan lett egy csonka családból az első női terrorsejt?

2018. június 5., kedd 17:50

2017 áprilisában a rendőrség egy nagyszabású lehallgatási-megfigyelési művelet végén egyszerre ütött rajta anyán és lányán, egymástól mintegy 80 kilométerre, Nagy-Britanniában. A lányt, a 21 éves Rizlaine Boulart egy barátnőjénél lepték meg, amikor a kommandósok benyomultak az észak-londoni ingatlanba, többször meg is lőtték őt. Az anyját, Mina Dichet ugyanabban az időben egy ifjúsági börtön mellett fogták el. Éppen a másik lányához, Safaa Boularhoz ment látogatóba, aki 17 évesen ült benn, és várt a tárgyalására.

Hármuk nagy terve az volt, hogy ők lesznek Nagy-Britannia első női terrorcsoportja.

Annyit sikerült elérniük, hogy együtt ülhettek őrizetben, és együtt vádolták meg őket azzal, hogy ők az első női csapat, akik terrorcselekményt akartak végrehajtani az Egyesült Királyságban. Safaa Boulart a héten el is ítélték, testvére és anyja ügye egyelőre ott tart, hogy bűnösnek vallották magukat.

Pedig nem így indult a család története.

A két testvér Vauxhallban nőtt fel, az MI6 hírszerzési főhadiszállása mellett. A marokkói-francia szüleik elváltak, amikor a fiatalabbik lány hat éves volt. Iszlám iskolában asszisztensként dolgozó anyjuk nem volt könnyű eset, a tárgyaláson elhangzottak szerint erőszakos és bosszúszomjas volt. A házimunkát a lányaira hagyta, és volt, hogy őrjöngése közepette bögréket tört, köpködött, aztán másnap úgy tett, mintha nem történt volna semmi, és azt mondta, nagyon szereti a lányait.

Az otthoni hangulatot jelzi, hogy amikor Safaa 14 évesen cukorbeteg lett, örült a diagnózisnak, mert végre odafigyelt rá az anyja. 

EGY DARABIG.

Aztán már nem, a lány többször kórházban kötött ki.

Eleinte nem voltak különösebben vallásosak, de aztán idővel a nő a konzervatív iszlám felé fordult, ráadásul úgy, hogy csak online művelődött a vallásról. Elkezdte megkövetelni a lányaitól, hogy takarják el magukat, hordjanak kendőt, dühös volt, amikor nyugati ruhában, sminkben látta őket. Tiltotta őket a tévétől, a zenétől.

Rizlaine, a nagyobb lány 16 évesen el is szökött otthonról, egy barátnőjénél aludt hetekig, és egy egyiptomi férfihez akart hozzámenni, az anyja ekkor egy időre bevonatta az útlevelét. Hat hónap múlva került haza, hidzsábban.

2014-ben az épp káoszba forduló Szíriába akart utazni. 2014 októberében Isztambulból fordították vissza, miután a család felhívta a rendőrséget. Utána egy darabig a hatóságok és a családvédelem is vizsgálta a családot, de nem találtak semmi olyat, ami miatt további lépéseket tartottak volna szükségesnek. Rizlaine-t pedig az anyja hozzáadta egy 22 évvel idősebb, négygyerekes helyi imámhoz.

2014-ben Safaa, a kisebb lány is elszökött otthonról egy időre. De neki nem ez hozta a fordulatot, hanem 2015 novembere, a párizsi terrortámadás. Ekkortól érdekelni kezdte az ISIS, és hogy neki muszlimként mi a "feladata" ezzel. Toborzókkal vette fel a kapcsolatot, sok emberrel csetelt. Élvezte, izgalmasnak találta, főleg, hogy a való életben nem találkozhatott barátokkal, mondta a bírósági vallomásában.

Így került online kapcsolatba egy nála kétszer idősebb férfival, az egykor Coventryben élő, de aztán Szíriába utazott brit Naweed Hussainnel. Hussain Rakkából posztolta, hogy milyen remek arrafelé az élet, plusz néhány brutális fotót kivégzett bűnözők mellől, így hálózott be fiatal nőket. Volt, hogy napi 12 órát cseteltek Safaaval, küldtek egymásnak brutális ISIS-videókat. 

A lány örült, hogy végre valaki odafigyel rá, kedves, és törődő. 

2016 augusztusában Safaa Marokkóban volt a nagyapjánál, ahol ismét csetelt a férfival, aki öntötte rá a bókokat. Megígérték egymásnak, hogy Szíriában találkoznak, és egymást robbantják fel, ellenségeket is gyilkolva. A férfi még egy fotót is küldött a bombaövéről. Ezt az ügyészség most terrorcselekmény előkészületeként értékeli. A lány szerint viszont csak vicc volt arról, hogy hogy védik majd meg magukat és egymást, ketten, a szerelmespár.

Aztán cseten összeházasodtak, online jelen volt két tanú, sőt, az Iszlám Állam egy sejkje is. Amikor a lány Nagy-Britanniába utazott vissza, mindent letörölt a telefonról. Csak épp ekkor már figyelték őket a hatóságok. Safaat ki is kérdezték, elvették a telefonját és útlevelét. Aztán elkezdték vizsgálni Hussaint is. 

Nem is akárhogy:

a titkosszolgák magukat sebezhető lányoknak, illetve szélsőségeseknek kiadva kezdték el online megközelíteni a férfit.

Kitalálták például Abu Maryam és Abu Samina személyét, és felajánlották, hogy terrorcselekményt hajtanak végre az Egyesült Királyságban. A cél az volt, hogy kiderítsék, mit is csinál pontosan Hussain, kik a brit emberei. 

A férfi csomó lehetséges célpontra tett javaslatot, például a British Museumra, de azt is mondta, hogy csak akkor tudnak segíteni Rakkából, ha tudja, kikkel is beszél pontosan. Útlevélfotót, videós Iszlám Állam-esküt kért tőlük. 

Az elhárítók versenyt futottak az idővel, hogy kiderítsék, kik Hussain segítségei, miközben a férfi szervezte a nagy merényletet. Erre közben igyekezett beszervezni az útlevél híján utazni nem tudó Safaat is. Így lett a későbbi vád szerint Safaa a titokzatos egyik társ. A nő ekkor már titkos telefonon, a feltörhetetlen Telegram alkalmazással tartotta a kapcsolatot Hussainnel.

Hussaint nem sokkal később megölte egy amerikai dróntámadás, amihez a hírszerzési alapanyagot épp a britek szolgáltatták. Az inkognitóban dolgozó brit titkosügynökök ekkor megszólították cseten Safaa-t azzal, hogy ők Hussain barátai,

Hussain mártírrá vált, de nekünk most együtt kell dolgozni a végső cél érdekében. 

Safaaék lakása és autója be volt poloskázva, így az ügynökök hallhatták Safaa hisztérikus reakcióját a halálhírre. Az anya sem örült: ekkorra a lány már "bemutatta" a barátját neki, cseteltek is, és fiamnak hívta őt. A lány telefonja pedig tele volt szélsőséges propagandával, lefejezéses videókkal, robbanóöveket viselő iszlamisták fotóival.

A titkosügynökök kiszedtek még pár infót a lányból, majd letartóztatták. 300-400 online iszlamista barátot vallott be a nyomozóknak. De ezzel még mindig nem ért véget a sztori, hátravolt, hogy megpróbáljanak rájönni, hogy még kik voltak benne a merénylettervben, amihez egyebek mellett lehallgatták a család telefonjait is.

Az ügyészek szerint Safaa az őrizetből a testvérét és anyját bátorította, hogy vigyék véghez a "küldetést". Ehhez olyan kódszavakat használtak, mint

teadélután,

vagy

sütit készíteni.

Egy ilyen beszélgetés lett aztán az egyik fő bizonyíték, a vádlottak azonban kitartanak amellett, hogy tényleg teadélutánról beszéltek. A lány a börtönből kétségbeesve kérdezte az anyját, hogy kidobta-e a párnáját, amiben - ezt persze nem mondja - a titkos telefonja volt elrejtve. A felvétel itt hallgatható meg. Közben az idősebb lány és az anya késeket is vásároltak a merénylethez, nevetgéltek a westminsteri támadáson, autóval járták körbe és derítették fel a környéket.

Aztán az anya látogatóba indult a börtönbe, az idősebbik lánytestvér pedig egy barátjához, északnyugat-Londonba. Ekkor ütöttek rajtuk a rendőrök. A barát, akinek a lakásában elfogták a lányt is bűnösnek vallotta magát amiatt, hogy tudott a tervről, de nem értesítette a rendőröket. 

Dean Haydon, a Scotland Yard terrorellenes főkoordinátora a BBC-nek azt mondta, szokatlan nyomozás volt ez, mert nem volt klasszikus vezér a bandában, sőt, még családként sem nagyon működött a három nő. Az sem tiszta a nyomozóknak, mikortól jelentett az anya fenyegetést, hiszen eleinte dühös volt a lánya szíriai utazási terve miatt.

A tárgyaláson Safaa azt mondta, anyja elzárta a tévétől is, de egy Youtube-videót mutatott neki, amikor 14 éves volt "üzenet a sátántól" címmel. A lány állítása szerint ez a videó mély benyomást tett rá, azért lett mélyen vallásos, mert elkezdett rettegni a pokoltól. Safaa azzal is védekezik, hogy manipulálták, bántalmazták.

A tárgyalásán újra átlagos tinédzsernek tűnt. Nyugatias ruhában, sminkben. Azt mondta, a börtönben csomó mindenkivel beszélt, különböző hátterű emberekkel. Ezentúl tőlük próbálja meg megtanulni, hogy kell jó embernek lenni, nem pedig könyvekből. 

A bíróság azonban nem hitt neki. Hogy pontosan milyen büntetést kapnak, heteken belül eldől.

Via BBC, Sky, Daily Mail.

Borítókép: Safaa Boular, Mina Dich és Rizlane Boular. Fotó: reuters.

Rovatok